Tarta ze szparagami i mozzarella
EkspertOdKuchni
Tarta ze szparagami i mozzarellą to danie idealne na wiosnę, kiedy szparagi są w sezonie i można cieszyć się ich świeżością i aromatem. To również idealny wybór dla wegetarian, którzy szukają ciekawych propozycji na dania bez mięsa. Tarta jest łatwa w przygotowaniu i może być idealną propozycją na obiad, kolację z przyjaciółmi lub romantyczny wieczór we dwoje. Słodkawy smak szparagów połączony z delikatnym smakiem sera, tworzy harmonijną całość, która zasmakuje wszystkim fanom smacznych kompozycji kulinarnych.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2914
kcal
Białka
152
gram
Węglowodany
139
gram
Tłuszcze
182
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Tarta ze szparagami i mozzarellą to danie idealne na wiosnę, kiedy szparagi są w sezonie i można cieszyć się ich świeżością i aromatem. To również idealny wybór dla wegetarian, którzy szukają ciekawych propozycji na dania bez mięsa. Tarta jest łatwa w przygotowaniu i może być idealną propozycją na obiad, kolację z przyjaciółmi lub romantyczny wieczór we dwoje. Słodkawy smak szparagów połączony z delikatnym smakiem sera, tworzy harmonijną całość, która zasmakuje wszystkim fanom smacznych kompozycji kulinarnych.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 opak. ciasto francuskie
250 g szparagi
2 opak. ser mozzarella
150 g parmezan
1 szt. żółtko jaja kurzego
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
Przygotowanie
Ciasto francuskie rozkładamy na blachę. Brzegi ciasta zaginamy do środka ok. 2 cm i ugniatamy widelcem. Roztrzepujemy żółtko i smarujemy brzegi.
Mozzarellę kroimy w plastry i rozkładamy na ciasto francuskie.
Szparagi myjemy i odcinamy końcówki. Układamy je na mozzarelli, solimy i pieprzymy.
Startym parmezanem posypujemy szparagi.
Do rozgrzanego piekarnika do 180°C wkładamy tatrę i pieczemy ok. 20-25 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2914
kcal
Białka
152
gram
Węglowodany
139
gram
Tłuszcze
182
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.