Tarta ze szparagami i mozzarella
EkspertOdKuchni
Tarta ze szparagami i mozzarellą to danie idealne na wiosnę, kiedy szparagi są w sezonie i można cieszyć się ich świeżością i aromatem. To również idealny wybór dla wegetarian, którzy szukają ciekawych propozycji na dania bez mięsa. Tarta jest łatwa w przygotowaniu i może być idealną propozycją na obiad, kolację z przyjaciółmi lub romantyczny wieczór we dwoje. Słodkawy smak szparagów połączony z delikatnym smakiem sera, tworzy harmonijną całość, która zasmakuje wszystkim fanom smacznych kompozycji kulinarnych.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Tarta ze szparagami i mozzarellą to danie idealne na wiosnę, kiedy szparagi są w sezonie i można cieszyć się ich świeżością i aromatem. To również idealny wybór dla wegetarian, którzy szukają ciekawych propozycji na dania bez mięsa. Tarta jest łatwa w przygotowaniu i może być idealną propozycją na obiad, kolację z przyjaciółmi lub romantyczny wieczór we dwoje. Słodkawy smak szparagów połączony z delikatnym smakiem sera, tworzy harmonijną całość, która zasmakuje wszystkim fanom smacznych kompozycji kulinarnych.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 opak. ciasto francuskie
250 g szparagi
2 opak. ser mozzarella
150 g parmezan
1 szt. żółtko jaja kurzego
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
Przygotowanie
Ciasto francuskie rozkładamy na blachę. Brzegi ciasta zaginamy do środka ok. 2 cm i ugniatamy widelcem. Roztrzepujemy żółtko i smarujemy brzegi.
Mozzarellę kroimy w plastry i rozkładamy na ciasto francuskie.
Szparagi myjemy i odcinamy końcówki. Układamy je na mozzarelli, solimy i pieprzymy.
Startym parmezanem posypujemy szparagi.
Do rozgrzanego piekarnika do 180°C wkładamy tatrę i pieczemy ok. 20-25 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.