Tarta ze szparagami i mozzarella
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Tarta ze szparagami i mozzarella](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976852189.jpeg&w=3840&q=75)
Tarta ze szparagami i mozzarellą to danie idealne na wiosnę, kiedy szparagi są w sezonie i można cieszyć się ich świeżością i aromatem. To również idealny wybór dla wegetarian, którzy szukają ciekawych propozycji na dania bez mięsa. Tarta jest łatwa w przygotowaniu i może być idealną propozycją na obiad, kolację z przyjaciółmi lub romantyczny wieczór we dwoje. Słodkawy smak szparagów połączony z delikatnym smakiem sera, tworzy harmonijną całość, która zasmakuje wszystkim fanom smacznych kompozycji kulinarnych.
1
0 / 0
Tarta ze szparagami i mozzarellą to danie idealne na wiosnę, kiedy szparagi są w sezonie i można cieszyć się ich świeżością i aromatem. To również idealny wybór dla wegetarian, którzy szukają ciekawych propozycji na dania bez mięsa. Tarta jest łatwa w przygotowaniu i może być idealną propozycją na obiad, kolację z przyjaciółmi lub romantyczny wieczór we dwoje. Słodkawy smak szparagów połączony z delikatnym smakiem sera, tworzy harmonijną całość, która zasmakuje wszystkim fanom smacznych kompozycji kulinarnych.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 opak. ciasto francuskie
250 g szparagi
2 opak. ser mozzarella
150 g parmezan
1 szt. żółtko jaja kurzego
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
Przygotowanie
Ciasto francuskie rozkładamy na blachę. Brzegi ciasta zaginamy do środka ok. 2 cm i ugniatamy widelcem. Roztrzepujemy żółtko i smarujemy brzegi.
Mozzarellę kroimy w plastry i rozkładamy na ciasto francuskie.
Szparagi myjemy i odcinamy końcówki. Układamy je na mozzarelli, solimy i pieprzymy.
Startym parmezanem posypujemy szparagi.
Do rozgrzanego piekarnika do 180°C wkładamy tatrę i pieczemy ok. 20-25 minut.