Tarta ze szparagami i mozzarella

EkspertOdKuchni
Tarta ze szparagami i mozzarella

1

0 / 0

Tarta ze szparagami i mozzarellą to danie idealne na wiosnę, kiedy szparagi są w sezonie i można cieszyć się ich świeżością i aromatem. To również idealny wybór dla wegetarian, którzy szukają ciekawych propozycji na dania bez mięsa. Tarta jest łatwa w przygotowaniu i może być idealną propozycją na obiad, kolację z przyjaciółmi lub romantyczny wieczór we dwoje. Słodkawy smak szparagów połączony z delikatnym smakiem sera, tworzy harmonijną całość, która zasmakuje wszystkim fanom smacznych kompozycji kulinarnych.

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 opak. ciasto francuskie

250 g szparagi

2 opak. ser mozzarella

150 g parmezan

1 szt. żółtko jaja kurzego

1 szczyp. pieprz, sól do smaku

Przygotowanie


1

Ciasto francuskie rozkładamy na blachę. Brzegi ciasta zaginamy do środka ok. 2 cm i ugniatamy widelcem. Roztrzepujemy żółtko i smarujemy brzegi.

2

Mozzarellę kroimy w plastry i rozkładamy na ciasto francuskie.

3

Szparagi myjemy i odcinamy końcówki. Układamy je na mozzarelli, solimy i pieprzymy.

4

Startym parmezanem posypujemy szparagi.

5

Do rozgrzanego piekarnika do 180°C wkładamy tatrę i pieczemy ok. 20-25 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2914

kcal

Białka

152

gram

Węglowodany

139

gram

Tłuszcze

182

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły