Tarta ze śliwkami
Lubella
Tarta ze śliwkami to wyjątkowo smaczne połączenie kruchego spodu, budyniowego nadzienia i soczystych owoców. Świetnie sprawdzi się zarówno jako poczęstunek do kawy lub herbaty, jak i jako deser podczas spotkań rodzinnych czy przyjęć ze znajomymi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
420
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tarta ze śliwkami to wyjątkowo smaczne połączenie kruchego spodu, budyniowego nadzienia i soczystych owoców. Świetnie sprawdzi się zarówno jako poczęstunek do kawy lub herbaty, jak i jako deser podczas spotkań rodzinnych czy przyjęć ze znajomymi.
9
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
120 g mąka krupczatka lubella
150 g mąka pszenna lubella
200 g śliwki węgierki
150 g masło
50 g cukier puder
4 szt. jajko
500 ml mleko
100 g cukier
1 szt. laska wanilii
Przygotowanie
Do miski przesiewamy 120 g mąki krupczatki i 100 g mąki pszennej. Dodajemy 2 żółtka, cukier puder i masło w temperaturze pokojowej. Wszystko razem zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej kulki ciasta.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy, dokładnie dociskamy do brzegów i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Na wierzch ciasta kładziemy papier do pieczenia i kładziemy miskę żaroodporną lub garnek z fasolą dla obciążenia.
Spód tarty z obciążeniem pieczemy ok. 15 minut. Po tym czasie ściągamy obciążenie i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 10 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Do garnka wlewamy 400 ml mleka, dodajemy 50 g masła, ziarenka z laski wanilii i doporowadzamy do zagotowania.
W osobnej misce wsypujemy 50 g mąki i mieszamy dokładnie z 100 ml mleka, 50 g cukru i 2 żółtkami. Mieszankę wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
Białka ubijamy na sztywno i mieszamy z masą budyniową. Całość przekładamy na wypieczony spód. Na wierzch wykładamy śliwki węgierki przekrojone na pół.
Tartę ze śliwkami pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 160°C.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
420
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.