Tarta ze śliwkami

Lubella
Tarta ze śliwkami

0

0 / 0

Tarta ze śliwkami to wyjątkowo smaczne połączenie kruchego spodu, budyniowego nadzienia i soczystych owoców. Świetnie sprawdzi się zarówno jako poczęstunek do kawy lub herbaty, jak i jako deser podczas spotkań rodzinnych czy przyjęć ze znajomymi.

9

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

120 g mąka krupczatka lubella

150 g mąka pszenna lubella

200 g śliwki węgierki

150 g masło

50 g cukier puder

4 szt. jajko

500 ml mleko

100 g cukier

1 szt. laska wanilii

Przygotowanie


1

Do miski przesiewamy 120 g mąki krupczatki i 100 g mąki pszennej. Dodajemy 2 żółtka, cukier puder i masło w temperaturze pokojowej. Wszystko razem zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej kulki ciasta.

2

Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy, dokładnie dociskamy do brzegów i wkładamy na 30 minut do lodówki.

3

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Na wierzch ciasta kładziemy papier do pieczenia i kładziemy miskę żaroodporną lub garnek z fasolą dla obciążenia.

4

Spód tarty z obciążeniem pieczemy ok. 15 minut. Po tym czasie ściągamy obciążenie i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 10 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

5

Do garnka wlewamy 400 ml mleka, dodajemy 50 g masła, ziarenka z laski wanilii i doporowadzamy do zagotowania.

6

W osobnej misce wsypujemy 50 g mąki i mieszamy dokładnie z 100 ml mleka, 50 g cukru i 2 żółtkami. Mieszankę wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

7

Białka ubijamy na sztywno i mieszamy z masą budyniową. Całość przekładamy na wypieczony spód. Na wierzch wykładamy śliwki węgierki przekrojone na pół.

8

Tartę ze śliwkami pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 160°C.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły