Tarta ze śliwkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Tarta ze śliwkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973053269.jpeg&w=3840&q=75)
Ciasto na tartę ma wiele twarzy:), nie ukrywam że najlepsze są te wersje z owocami na słodko. Można ubić pianę z cukrem z 1 jajka (wtedy żółtko dorzucić do ciasta), wyłożyć na śliwki i utrzeć na to trochę ciasta!
0
0 / 0
Ciasto na tartę ma wiele twarzy:), nie ukrywam że najlepsze są te wersje z owocami na słodko. Można ubić pianę z cukrem z 1 jajka (wtedy żółtko dorzucić do ciasta), wyłożyć na śliwki i utrzeć na to trochę ciasta!
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
1 kg śliwki
0.50 kostka masło
0.50 kostka margaryna mleczna
500 g mąka pszenna tortowa
1 szt. cukier waniliowy
2 łyżka woda
1 łyżka cukier puder
Przygotowanie
Mąkę przesiać, dodać cukier waniliowy, masło, margarynę, wodę.
Szybko zagnieść i zrobić kulę.
Wstawić do lodówki na 1 godzinę, lu zamrażalnika na 30 minut.
Śliwki wydrylować.
Wyłożyć ciasto na okrągłą formę, ułożyć śliwki.
Piec 45 minut w 200 C.
Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem.