Tarta z żurawiną i białą czekoladą

EkspertOdKuchni
Tarta z żurawiną i białą czekoladą

0

0 / 0

Tarta z żurawiną i białą czekoladą to słodko-kwaśny deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom orzeźwiających wypieków. Połączenie ciasteczkowego spodu z musem żurawinowym i kremem mascarpone nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na stole. To świetny wybór na święta lub rodzinne spotkania, ale równie dobrze sprawdzi się jako elegancki deser na specjalne okazje lub po prostu jako poczęstunek do kawy i herbaty.

7

Składniki

150 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g herbatniki

80 g masło

200 g żurawina

50 g cukier

250 g mascarpone

200 g biała czekolada

125 g śmietana 30%

Przygotowanie


1

Herbatniki dokładnie miksujemy w blenderze z dodatkiem roztopionego masła. Po zblendowaniu wyciągamy pokruszone ciastka i ugniatamy w jednolitą masę.

2

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.

3

Masę wykładamy do formy wyścielonej papierem do pieczenia i mocno dociskamy do spodu. Pieczemy około 10 minut. Po wypieczeniu wykładamy do ostudzenia.

4

Świeżą żurawinę umieszczamy w rondelku z cukrem i gotujemy około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż owoce zaczną się rozpadać i gęstnieć.

5

Śmietankę 30% przelewamy do rondelka i zagotowujemy. Dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Całość odstawiamy do ostudzenia.

6

Mascarpone ubijamy mikserem na średnich obrotach i stopniowo dodajemy ostudzoną śmietankę z czekoladą.

7

Spód smarujemy masą żurawinową i na nią wykładamy mascarpone z czekoladą. Tartę wkładamy do lodówki na około 2 godziny do stężenia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły