Example thumb
0

Składniki

200 Mililitrów
woda
100 Mililitrów
śmietanka kremowa 30%
1 Szklanka
mąka pszenna tortowa
1 Szklanka
mleko UHT 3,2%
0.5 Szklanki
cukier
1 Sztuka
galaretka truskawkowa
20 Sztuk
truskawki
1 Sztuka
Krem karpatka
2 Sztuki
jaja kurze całe
10 Dekagramów
masło roślinne zwykłe kostka
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, robimy zagłębienie, dodajemy żółtka jaj, śmietanę i masło. Zagniatamy ciasto.
  2. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim spód oraz brzegi blaszki do tart lub tortownicy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.
  3. Ciasto pieczemy przez około 20- 25 minut w temp. 180 stopni. Powinno być złotobrązowe. Odstawiamy je do wystudzenia.
  4. Masło ucieramy w miseczce, w drugiej misce miksujemy ze sobą kremówkę, zimne mleko i krem do tortów. Po uzyskaniu sztywnego kremu dodajemy po łyżce miękkiego masła. Miksujemy do momentu całkowitego połączenia się składników. W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę.
  5. Tak przygotowany krem przekładamy na kruchy spód. Truskawki kroimy na pół i układamy na kremie.
  6. Zalewamy lub smarujemy tężejącą galaretką. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.

Opis

Idealne ciasto na letnie dni.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!