Tarta z truskawkami

m7

Idealne ciasto na letnie dni - tarta z truskawkami. To lekkie i pyszne ciasto, które znakomicie smakuje.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
246
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Idealne ciasto na letnie dni - tarta z truskawkami. To lekkie i pyszne ciasto, które znakomicie smakuje.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
200 woda
100 śmietanka kremowa 30%
1 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. mleko uht 3,2%
0.50 szkl. cukier
1 szt. galaretka truskawkowa
20 szt. truskawki
1 szt. krem karpatka
2 szt. jaja kurze całe
10 dag. masło roślinne
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, robimy zagłębienie, dodajemy żółtka jaj, śmietanę i masło. Zagniatamy ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim spód oraz brzegi blaszki do tart lub tortownicy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.
Ciasto pieczemy przez około 20 - 25 minut w temp. 180 stopni. Powinno być złotobrązowe. Odstawiamy je do wystudzenia.
Masło ucieramy w miseczce, w drugiej misce miksujemy ze sobą kremówkę, zimne mleko i krem do tortów. Po uzyskaniu sztywnego kremu dodajemy po łyżce miękkiego masła. Miksujemy do momentu całkowitego połączenia się składników. W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę.
Tak przygotowany krem przekładamy na kruchy spód. Truskawki kroimy na pół i układamy na kremie.
Zalewamy lub smarujemy tężejącą galaretką. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
246
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.