Tarta z truskawkami

m7
Tarta z truskawkami

0

0 / 0

Idealne ciasto na letnie dni - tarta z truskawkami. To lekkie i pyszne ciasto, które znakomicie smakuje.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

200 woda

100 śmietanka kremowa 30%

1 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szkl. mleko uht 3,2%

0.50 szkl. cukier

1 szt. galaretka truskawkowa

20 szt. truskawki

1 szt. krem karpatka

2 szt. jaja kurze całe

10 dek. masło roślinne

Przygotowanie


1

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, robimy zagłębienie, dodajemy żółtka jaj, śmietanę i masło. Zagniatamy ciasto.

2

Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim spód oraz brzegi blaszki do tart lub tortownicy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.

3

Ciasto pieczemy przez około 20 - 25 minut w temp. 180 stopni. Powinno być złotobrązowe. Odstawiamy je do wystudzenia.

4

Masło ucieramy w miseczce, w drugiej misce miksujemy ze sobą kremówkę, zimne mleko i krem do tortów. Po uzyskaniu sztywnego kremu dodajemy po łyżce miękkiego masła. Miksujemy do momentu całkowitego połączenia się składników. W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę.

5

Tak przygotowany krem przekładamy na kruchy spód. Truskawki kroimy na pół i układamy na kremie.

6

Zalewamy lub smarujemy tężejącą galaretką. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły