Tarta z truskawkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Tarta z truskawkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973781913.jpeg&w=3840&q=75)
Może być też z innymi owocami
0
0 / 0
Może być też z innymi owocami
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
150 g lubella mąka puszysta uniwersalna
75 g masło
100 g cukier
750 g truskawki
20 g śmietana
155 g cukier
1 szt. jaja kurze całe
0.30 szt. proszek do pieczenia
0.50 szkl. woda
Przygotowanie
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Wyłożyć specjalną formę do tart ciastem, nakłuć. Piec na jasny kolor 20 minut. Ostudzić. Truskawki umyć osączyć, obrać z szypułek. Rozgnieść część truskawek, pozostałe zaś ułożyć na ostudzonym cieście. Ugotować gęsty syrop z wody i 150 g cukru, połączyć z rozgniecionymi truskawkami. Pokryć tą masą truskawki na cieście. Ubić śmietanę z łyżką stołową cukru. Przyozdobić nią ciasto. Przed podaniem ciasto schłodzić.