Tarta z solonym karmelem

Lubella
Tarta z solonym karmelem

1

0 / 0

Tarta z solonym karmelem to pyszne połączenie kruchego spodu, budyniowo-karmelowego wnętrza i słonej polewy karmelowej, które idealnie sprawdzi się na wiele specjalnych okazji. To świetny wybór dla wszystkich miłośników słodkości, którzy cenią sobie słodko-słone kombinacje kulinarne. Smacznego!

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

300 g mąka krupczatka lubella

200 g masło

2 szt. żółtka

100 g cukier puder

80 g budyń śmietankowy

200 ml mleko

1 puszka masa kajmakowa

100 g cukier

200 ml śmietanka 30%

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Do miski przesiewamy mąkę krupczatkę, dodajemy masło, żółtka, cukier puder i ugniatamy, aż powstanie jednolita kulka z ciasta.

2

Ciasto owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na około godzinę do lodówki.

3

Po tym czasie ciasto wykładamy na formę do tarty i pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180°C przez około 15 minut. Po wypieczeniu odkładamy do przestudzenia.

4

Budyń śmietankowy gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia.

5

Do miski przekładamy masę krówkową i miksujemy z ostudzonym budyniem. Masę przekładamy na wypieczoną tartę i wyrównujemy górę. Ciasto wkładamy do lodówki.

6

W rondelku rozpuszczamy cukier, dodajemy śmietankę 30% i szczyptę soli. Całość mieszamy, aby powstał płynny karmel.

7

Słony karmel przelewamy na tartę. Całość wkładamy lodówki na około godzinę, aż do stężenia.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

706

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

87

gram

Tłuszcze

35

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły