Tarta z solonym karmelem
Lubella
Tarta z solonym karmelem to pyszne połączenie kruchego spodu, budyniowo-karmelowego wnętrza i słonej polewy karmelowej, które idealnie sprawdzi się na wiele specjalnych okazji. To świetny wybór dla wszystkich miłośników słodkości, którzy cenią sobie słodko-słone kombinacje kulinarne. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
706
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
87
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Tarta z solonym karmelem to pyszne połączenie kruchego spodu, budyniowo-karmelowego wnętrza i słonej polewy karmelowej, które idealnie sprawdzi się na wiele specjalnych okazji. To świetny wybór dla wszystkich miłośników słodkości, którzy cenią sobie słodko-słone kombinacje kulinarne. Smacznego!
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
300 g mąka krupczatka lubella
200 g masło
2 szt. żółtka
100 g cukier puder
80 g budyń śmietankowy
200 ml mleko
1 puszka masa kajmakowa
100 g cukier
200 ml śmietanka 30%
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Do miski przesiewamy mąkę krupczatkę, dodajemy masło, żółtka, cukier puder i ugniatamy, aż powstanie jednolita kulka z ciasta.
Ciasto owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na około godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto wykładamy na formę do tarty i pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180°C przez około 15 minut. Po wypieczeniu odkładamy do przestudzenia.
Budyń śmietankowy gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia.
Do miski przekładamy masę krówkową i miksujemy z ostudzonym budyniem. Masę przekładamy na wypieczoną tartę i wyrównujemy górę. Ciasto wkładamy do lodówki.
W rondelku rozpuszczamy cukier, dodajemy śmietankę 30% i szczyptę soli. Całość mieszamy, aby powstał płynny karmel.
Słony karmel przelewamy na tartę. Całość wkładamy lodówki na około godzinę, aż do stężenia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
706
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
87
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.