Tarta z solonym karmelem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1709025555625.png&w=3840&q=75)
Lubella
![Tarta z solonym karmelem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1713859922674.jpg&w=3840&q=75)
Tarta z solonym karmelem to pyszne połączenie kruchego spodu, budyniowo-karmelowego wnętrza i słonej polewy karmelowej, które idealnie sprawdzi się na wiele specjalnych okazji. To świetny wybór dla wszystkich miłośników słodkości, którzy cenią sobie słodko-słone kombinacje kulinarne. Smacznego!
0
0 / 0
Tarta z solonym karmelem to pyszne połączenie kruchego spodu, budyniowo-karmelowego wnętrza i słonej polewy karmelowej, które idealnie sprawdzi się na wiele specjalnych okazji. To świetny wybór dla wszystkich miłośników słodkości, którzy cenią sobie słodko-słone kombinacje kulinarne. Smacznego!
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
300 g mąka krupczatka lubella
200 g masło
2 szt. żółtka
100 g cukier puder
80 g budyń śmietankowy
200 ml mleko
1 puszka masa kajmakowa
100 g cukier
200 ml śmietanka 30%
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Do miski przesiewamy mąkę krupczatkę, dodajemy masło, żółtka, cukier puder i ugniatamy, aż powstanie jednolita kulka z ciasta.
Ciasto owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na około godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto wykładamy na formę do tarty i pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180°C przez około 15 minut. Po wypieczeniu odkładamy do przestudzenia.
Budyń śmietankowy gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia.
Do miski przekładamy masę krówkową i miksujemy z ostudzonym budyniem. Masę przekładamy na wypieczoną tartę i wyrównujemy górę. Ciasto wkładamy do lodówki.
W rondelku rozpuszczamy cukier, dodajemy śmietankę 30% i szczyptę soli. Całość mieszamy, aby powstał płynny karmel.
Słony karmel przelewamy na tartę. Całość wkładamy lodówki na około godzinę, aż do stężenia.