Tarta z solonym karmelem

Lubella
Tarta z solonym karmelem

0

0 / 0

Tarta z solonym karmelem to pyszne połączenie kruchego spodu, budyniowo-karmelowego wnętrza i słonej polewy karmelowej, które idealnie sprawdzi się na wiele specjalnych okazji. To świetny wybór dla wszystkich miłośników słodkości, którzy cenią sobie słodko-słone kombinacje kulinarne. Smacznego!

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

300 g mąka krupczatka lubella

200 g masło

2 szt. żółtka

100 g cukier puder

80 g budyń śmietankowy

200 ml mleko

1 pusz. masa kajmakowa

100 g cukier

200 ml śmietanka 30%

1 szcz. sól

Przygotowanie


1

Do miski przesiewamy mąkę krupczatkę, dodajemy masło, żółtka, cukier puder i ugniatamy, aż powstanie jednolita kulka z ciasta.

2

Ciasto owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na około godzinę do lodówki.

3

Po tym czasie ciasto wykładamy na formę do tarty i pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180°C przez około 15 minut. Po wypieczeniu odkładamy do przestudzenia.

4

Budyń śmietankowy gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia.

5

Do miski przekładamy masę krówkową i miksujemy z ostudzonym budyniem. Masę przekładamy na wypieczoną tartę i wyrównujemy górę. Ciasto wkładamy do lodówki.

6

W rondelku rozpuszczamy cukier, dodajemy śmietankę 30% i szczyptę soli. Całość mieszamy, aby powstał płynny karmel.

7

Słony karmel przelewamy na tartę. Całość wkładamy lodówki na około godzinę, aż do stężenia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły