0

Składniki

Ciasto

25 Gramów
ingridient
Kakao DecoMorreno
225 Gramów
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
140 Gramów
masło
100 Gramów
cukier puder
1 Sztuka
jajko

Karmel

300 Gramów
cukier
125 Mililitrów
woda
125 Gramów
Śmietanka kremowa 36%
70 Gramów
masło
1 Łyżeczka
sól

Polewa

60 Gramów
ingridient
Kakao DecoMorreno
250 Gramów
Śmietanka kremowa 36%
50 Gramów
cukier
1 Łyżeczka
Kawa mocna
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Kakaowy spód do tarty: Mąkę, kakao oraz cukier puder przesiej do miski. Dodaj pokrojone na małe kawałki dobrze schłodzone masło oraz jajko. Ciasto zagnieć i owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na minimum 30 minut. Gdy ciasto się schłodzi rozwałkuj je i wyłóż ciastem formę. Włóż ponownie do lodówki na kolejne 15-30 minut. Następnie nakłuj ciasto widelcem, wierzch przykryj papierem do pieczenia i wysyp kulkami ceramicznymi lub ryżem aby obciążyć dno. Piecz następnie w temp. 185°C przez około 20 minut, następnie zdejmij z ciasta papier z obciążeniem i piecz kolejne 20 minut. Upieczony spód pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
  2. Solony karmel: Cukier wsyp do garnka, dodaj wodę. Gotuj na średniej mocy kuchenki, nie mieszając. Gdy cukier zacznie brązowieć zdejmij garnek z kuchenki i dodaj masło, kolejno śmietanę i dokładnie wymieszaj. Posól do smaku. Gdy karmel wystygnie, wylej go na kakaowy spód i całość włóż do lodówki.
  3. Polewa kakaowa: Śmietankę podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj do niej cukier oraz kakao. Opcjonalnie dla wzmocnienia walorów smakowych możesz dodać 1 łyżkę mocnego espresso lub waniliowy ekstrakt. Odstaw polewę do wystudzenia, następnie wyłóż ją na wierzch tarty. Przed podaniem możesz delikatnie posypać tarte solą.

Opis

Połączenie słonego i słodkiego potrafi smakować fenomenalnie. Tak właśnie jest w przypadku naszego przepisu na francuską tartę z solonym karmelem. Zaskocz wszystkim wypiekiem, który zaspokoi nawet najwybredniejszych smakoszy.

Podobne przepisy

Kakaowe serca

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Kakaowe serca

Kakaowe profiterole

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kakaowe profiterole

Podwójnie kakaowe rogaliki

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Podwójnie kakaowe rogaliki

Tort czekoladowy z mascarpone, owocami i syropem czekoladow...

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Tort czekoladowy z mascarpone, owocami i syropem czekoladowym

Kakaowa karpatka

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Kakaowa karpatka

Kakaowo - cytrynowe mini baby

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kakaowo - cytrynowe mini baby

Kakaowa rolada z musem śmietankowym i sercem w środku

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kakaowa rolada z musem śmietankowym i sercem w środku

Muffiny kakaowe

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Muffiny kakaowe

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!