Tarta z solonym karmelem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
decomorreno
![Tarta z solonym karmelem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F7827-1702058026735.jpeg&w=3840&q=75)
Połączenie słonego i słodkiego potrafi smakować fenomenalnie. Tak właśnie jest w przypadku naszego przepisu na francuską tartę z solonym karmelem. Zaskocz wszystkim wypiekiem, który zaspokoi nawet najwybredniejszych smakoszy.
0
0 / 0
Połączenie słonego i słodkiego potrafi smakować fenomenalnie. Tak właśnie jest w przypadku naszego przepisu na francuską tartę z solonym karmelem. Zaskocz wszystkim wypiekiem, który zaspokoi nawet najwybredniejszych smakoszy.
14
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
25 g kakao decomorreno
225 g mąka pszenna tortowa lubella
140 g masło
100 g cukier puder
1 szt. jajko
300 g cukier
125 woda
125 g śmietanka kremowa 36%
70 g masło
1 łyżecz. sól
60 g kakao decomorreno
250 g śmietanka kremowa 36%
50 g cukier
1 łyżecz. kawa mocna
Przygotowanie
Kakaowy spód do tarty: Mąkę, kakao oraz cukier puder przesiej do miski. Dodaj pokrojone na małe kawałki dobrze schłodzone masło oraz jajko. Ciasto zagnieć i owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na minimum 30 minut. Gdy ciasto się schłodzi rozwałkuj je i wyłóż ciastem formę. Włóż ponownie do lodówki na kolejne 15-30 minut. Następnie nakłuj ciasto widelcem, wierzch przykryj papierem do pieczenia i wysyp kulkami ceramicznymi lub ryżem aby obciążyć dno. Piecz następnie w temp. 185°C przez około 20 minut, następnie zdejmij z ciasta papier z obciążeniem i piecz kolejne 20 minut. Upieczony spód pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Solony karmel: Cukier wsyp do garnka, dodaj wodę. Gotuj na średniej mocy kuchenki, nie mieszając. Gdy cukier zacznie brązowieć zdejmij garnek z kuchenki i dodaj masło, kolejno śmietanę i dokładnie wymieszaj. Posól do smaku. Gdy karmel wystygnie, wylej go na kakaowy spód i całość włóż do lodówki.
Polewa kakaowa: Śmietankę podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj do niej cukier oraz kakao. Opcjonalnie dla wzmocnienia walorów smakowych możesz dodać 1 łyżkę mocnego espresso lub waniliowy ekstrakt. Odstaw polewę do wystudzenia, następnie wyłóż ją na wierzch tarty. Przed podaniem możesz delikatnie posypać tarte solą.