0

Składniki

Ciasto

25 Gramów
ingridient
Kakao DecoMorreno
225 Gramów
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
140 Gramów
masło
100 Gramów
cukier puder
1 Sztuka
jajko

Karmel

300 Gramów
cukier
125 Mililitrów
woda
125 Gramów
Śmietanka kremowa 36%
70 Gramów
masło
1 Łyżeczka
sól

Polewa

60 Gramów
ingridient
Kakao DecoMorreno
250 Gramów
Śmietanka kremowa 36%
50 Gramów
cukier
1 Łyżeczka
Kawa mocna
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Kakaowy spód do tarty: Mąkę, kakao oraz cukier puder przesiej do miski. Dodaj pokrojone na małe kawałki dobrze schłodzone masło oraz jajko. Ciasto zagnieć i owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na minimum 30 minut. Gdy ciasto się schłodzi rozwałkuj je i wyłóż ciastem formę. Włóż ponownie do lodówki na kolejne 15-30 minut. Następnie nakłuj ciasto widelcem, wierzch przykryj papierem do pieczenia i wysyp kulkami ceramicznymi lub ryżem aby obciążyć dno. Piecz następnie w temp. 185°C przez około 20 minut, następnie zdejmij z ciasta papier z obciążeniem i piecz kolejne 20 minut. Upieczony spód pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
  2. Solony karmel: Cukier wsyp do garnka, dodaj wodę. Gotuj na średniej mocy kuchenki, nie mieszając. Gdy cukier zacznie brązowieć zdejmij garnek z kuchenki i dodaj masło, kolejno śmietanę i dokładnie wymieszaj. Posól do smaku. Gdy karmel wystygnie, wylej go na kakaowy spód i całość włóż do lodówki.
  3. Polewa kakaowa: Śmietankę podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj do niej cukier oraz kakao. Opcjonalnie dla wzmocnienia walorów smakowych możesz dodać 1 łyżkę mocnego espresso lub waniliowy ekstrakt. Odstaw polewę do wystudzenia, następnie wyłóż ją na wierzch tarty. Przed podaniem możesz delikatnie posypać tarte solą.

Podobne przepisy

Kakaowe serca

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Kakaowe serca

Kakaowe profiterole

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kakaowe profiterole

Podwójnie kakaowe rogaliki

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Podwójnie kakaowe rogaliki

Kakaowa karpatka

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Kakaowa karpatka

Kakaowo - cytrynowe mini baby

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kakaowo - cytrynowe mini baby

Kakaowa rolada z musem śmietankowym i sercem w środku

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kakaowa rolada z musem śmietankowym i sercem w środku

Muffiny kakaowe

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Muffiny kakaowe

Babka cytrynowo kakaowa

Przepis
Średni Do 3 godz
Babka cytrynowo kakaowa

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!