Tarta z solonym karmelem

decomorreno
Tarta z solonym karmelem

0

0 / 0

Połączenie słonego i słodkiego potrafi smakować fenomenalnie. Tak właśnie jest w przypadku naszego przepisu na francuską tartę z solonym karmelem. Zaskocz wszystkim wypiekiem, który zaspokoi nawet najwybredniejszych smakoszy.

14

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

25 g kakao decomorreno

225 g mąka pszenna tortowa lubella

140 g masło

100 g cukier puder

1 szt. jajko

300 g cukier

125 woda

125 g śmietanka kremowa 36%

70 g masło

1 łyżeczka sól

60 g kakao decomorreno

250 g śmietanka kremowa 36%

50 g cukier

1 łyżeczka kawa mocna

Przygotowanie


1

Kakaowy spód do tarty: Mąkę, kakao oraz cukier puder przesiej do miski. Dodaj pokrojone na małe kawałki dobrze schłodzone masło oraz jajko. Ciasto zagnieć i owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na minimum 30 minut. Gdy ciasto się schłodzi rozwałkuj je i wyłóż ciastem formę. Włóż ponownie do lodówki na kolejne 15-30 minut. Następnie nakłuj ciasto widelcem, wierzch przykryj papierem do pieczenia i wysyp kulkami ceramicznymi lub ryżem aby obciążyć dno. Piecz następnie w temp. 185°C przez około 20 minut, następnie zdejmij z ciasta papier z obciążeniem i piecz kolejne 20 minut. Upieczony spód pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

2

Solony karmel: Cukier wsyp do garnka, dodaj wodę. Gotuj na średniej mocy kuchenki, nie mieszając. Gdy cukier zacznie brązowieć zdejmij garnek z kuchenki i dodaj masło, kolejno śmietanę i dokładnie wymieszaj. Posól do smaku. Gdy karmel wystygnie, wylej go na kakaowy spód i całość włóż do lodówki.

3

Polewa kakaowa: Śmietankę podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj do niej cukier oraz kakao. Opcjonalnie dla wzmocnienia walorów smakowych możesz dodać 1 łyżkę mocnego espresso lub waniliowy ekstrakt. Odstaw polewę do wystudzenia, następnie wyłóż ją na wierzch tarty. Przed podaniem możesz delikatnie posypać tarte solą.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły