Tarta z serem pleśniowym i gruszkami
lubella
Tarta z serem pleśniowym i gruszkami to elegancka i wytrawna propozycja, która skradnie Wasze serca. To słodko-słone połączenie jest idealne.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2391
kcal
Białka
65
gram
Węglowodany
172
gram
Tłuszcze
159
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
1 / 1
Tarta z serem pleśniowym i gruszkami to elegancka i wytrawna propozycja, która skradnie Wasze serca. To słodko-słone połączenie jest idealne.
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
200 g mąka krupczatka lubella
100 g masło
3 łyżka zimna woda
1 łyżecz. sól
2 szt. jajko
100 śmietanka kremowa 30%
1 szt. ser pleśniowy
1 szt. gruszka
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto kruche posiekać, zakryć folią i odstawić do lodówki na 30 minut, a następnie wyjąć, wyłożyć spód i boki foremek do tarteletek i podpiec w piekarniku przez 10 minut w 200 stopniach.
Jajka wymieszać ze śmietanką i szczyptą soli.
Ser pleśniowy przeciąć wzdłuż na pół, jedną połowę położyć na podpieczonym spodzie, a drugą podzielić na mniejsze kawałki i rozmieścić na spodzie tarty.
Gruszkę pokroić w plastry, położyć na spód.
Całość zalać masą śmietanowo-jajeczną.
Piec 20 minut w 200 stopniach. Udekorować listkami bazylii.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2391
kcal
Białka
65
gram
Węglowodany
172
gram
Tłuszcze
159
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.