Tarta z serem pleśniowym i gruszkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
lubella
![Tarta z serem pleśniowym i gruszkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1255-1702057556336.jpeg&w=3840&q=75)
Tarta z serem pleśniowym i gruszkami to elegancka i wytrawna propozycja, która skradnie Wasze serca. To słodko-słone połączenie jest idealne.
0
1 / 1
Tarta z serem pleśniowym i gruszkami to elegancka i wytrawna propozycja, która skradnie Wasze serca. To słodko-słone połączenie jest idealne.
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
200 g mąka krupczatka lubella
100 g masło
3 łyżka zimna woda
1 łyżecz. sól
2 szt. jajko
100 śmietanka kremowa 30%
1 szt. ser pleśniowy
1 szt. gruszka
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto kruche posiekać, zakryć folią i odstawić do lodówki na 30 minut, a następnie wyjąć, wyłożyć spód i boki foremek do tarteletek i podpiec w piekarniku przez 10 minut w 200 stopniach.
Jajka wymieszać ze śmietanką i szczyptą soli.
Ser pleśniowy przeciąć wzdłuż na pół, jedną połowę położyć na podpieczonym spodzie, a drugą podzielić na mniejsze kawałki i rozmieścić na spodzie tarty.
Gruszkę pokroić w plastry, położyć na spód.
Całość zalać masą śmietanowo-jajeczną.
Piec 20 minut w 200 stopniach. Udekorować listkami bazylii.