Tarta z serem pleśniowym i gruszkami

lubella
Tarta z serem pleśniowym i gruszkami

0

1 / 1

Tarta z serem pleśniowym i gruszkami to elegancka i wytrawna propozycja, która skradnie Wasze serca. To słodko-słone połączenie jest idealne.

8

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

200 g mąka krupczatka lubella

100 g masło

3 łyżka zimna woda

1 łyżecz. sól

2 szt. jajko

100 śmietanka kremowa 30%

1 szt. ser pleśniowy

1 szt. gruszka

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki na ciasto kruche posiekać, zakryć folią i odstawić do lodówki na 30 minut, a następnie wyjąć, wyłożyć spód i boki foremek do tarteletek i podpiec w piekarniku przez 10 minut w 200 stopniach.

2

Jajka wymieszać ze śmietanką i szczyptą soli.

3

Ser pleśniowy przeciąć wzdłuż na pół, jedną połowę położyć na podpieczonym spodzie, a drugą podzielić na mniejsze kawałki i rozmieścić na spodzie tarty.

4

Gruszkę pokroić w plastry, położyć na spód.

5

Całość zalać masą śmietanowo-jajeczną.

6

Piec 20 minut w 200 stopniach. Udekorować listkami bazylii.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2391

kcal

Białka

65

gram

Węglowodany

172

gram

Tłuszcze

159

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły