Tarta z serem i grzybami
kontakt_1
Kruche ciasto z ciasta drożdżowego lub francuskiego - popularna tarta. My proponujemy świąteczną wersję tego pysznego wypieku. Sprawdź bożonarodzeniową tartę z serem brie i suszonymi borowikami. Palce lizać!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
752
kcal
Białka
37
gram
Węglowodany
61
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kruche ciasto z ciasta drożdżowego lub francuskiego - popularna tarta. My proponujemy świąteczną wersję tego pysznego wypieku. Sprawdź bożonarodzeniową tartę z serem brie i suszonymi borowikami. Palce lizać!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g mąka pszenna tortowa lubella
100 g masło
3 szt. jajko
0.50 łyżka sól
250 g suszone borowiki
1 szt. ser brie
1 pęcz. jarmuż
Przygotowanie
Do zimnego masła dodajemy mąkę, jajko i sól.
Wyrabiamy na gładką masę.
Następnie formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min.
W międzyczasie zalewamy ciepłą wodą garść suszonych borowików, a w osobnym naczyniu jarmuż.
Formę do tarty smarujemy masłem.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy dokładnie dociskając boki oraz nakłuwając widelcem.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i wstawiamy tartę na 10-15 min.
Na podpieczony spód wykładamy osuszone borowiki, pokruszony ser oraz posiekany jarmuż.
Zalewamy roztrzepanymi jajkami, przyprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na 15 min.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
752
kcal
Białka
37
gram
Węglowodany
61
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.