Tarta z serem i grzybami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
kontakt_1
![Tarta z serem i grzybami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975670879.jpeg&w=3840&q=75)
Kruche ciasto z ciasta drożdżowego lub francuskiego - popularna tarta. My proponujemy świąteczną wersję tego pysznego wypieku. Sprawdź bożonarodzeniową tartę z serem brie i suszonymi borowikami. Palce lizać!
0
0 / 0
Kruche ciasto z ciasta drożdżowego lub francuskiego - popularna tarta. My proponujemy świąteczną wersję tego pysznego wypieku. Sprawdź bożonarodzeniową tartę z serem brie i suszonymi borowikami. Palce lizać!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g mąka pszenna tortowa lubella
100 g masło
3 szt. jajko
0.50 łyżka sól
250 g suszone borowiki
1 szt. ser brie
1 pęcz. jarmuż
Przygotowanie
Do zimnego masła dodajemy mąkę, jajko i sól.
Wyrabiamy na gładką masę.
Następnie formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min.
W międzyczasie zalewamy ciepłą wodą garść suszonych borowików, a w osobnym naczyniu jarmuż.
Formę do tarty smarujemy masłem.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy dokładnie dociskając boki oraz nakłuwając widelcem.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i wstawiamy tartę na 10-15 min.
Na podpieczony spód wykładamy osuszone borowiki, pokruszony ser oraz posiekany jarmuż.
Zalewamy roztrzepanymi jajkami, przyprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na 15 min.