Tarta z serem i grzybami

kontakt_1
Tarta z serem i grzybami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Kruche ciasto z ciasta drożdżowego lub francuskiego - popularna tarta. My proponujemy świąteczną wersję tego pysznego wypieku. Sprawdź bożonarodzeniową tartę z serem brie i suszonymi borowikami. Palce lizać!

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g mąka pszenna tortowa lubella

100 g masło

3 szt. jajko

0.50 łyżka sól

250 g suszone borowiki

1 szt. ser brie

1 pęcz. jarmuż

Przygotowanie


Do zimnego masła dodajemy mąkę, jajko i sól.

Wyrabiamy na gładką masę.

Następnie formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min.

W międzyczasie zalewamy ciepłą wodą garść suszonych borowików, a w osobnym naczyniu jarmuż.

Formę do tarty smarujemy masłem.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy dokładnie dociskając boki oraz nakłuwając widelcem.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i wstawiamy tartę na 10-15 min.

Na podpieczony spód wykładamy osuszone borowiki, pokruszony ser oraz posiekany jarmuż.

Zalewamy roztrzepanymi jajkami, przyprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na 15 min.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

752

kcal

Białka

37

gram

Węglowodany

61

gram

Tłuszcze

36

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły