Tarta z ricottą, brzoskwinią i Czekodżemem

Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i Czekodżemem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Wypróbuj nasz przepis na tartę z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem - cudowny deser o zachwycającym wyglądzie. Przesiej mąkę i posiekaj ją z masłem. Dodaj żółtko, śmietanę i zagnieć na gładkie ciasto, z którego powstanie spód tarty. Włóż je do lodówki na pół godziny. Ricottę zmiksuj z jajkiem. Ciasto rozwałkuj, na środek nałóż ricottę, a na nią czekodżem. Pozostawione wolne brzegi ciasta zawiń do środka. Część nadzienia pokryj plasterkami brzoskwini, piecz ok. 40 minut.

?

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Przygotowanie


Obie mąki przesiej, po czym posiekaj je z masłem.

Dodaj żółtko i śmietanę i zagnieć na gładkie ciasto.

Włóż je do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

Ricottę zmiksuj z jajkiem.

Brzoskwinię umyj, pozbądź się pestki i pokrój owoc w półplasterki.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm.

Na środek nałóż ricottę, a na nią Czekodżem Łowicz Brzoskwinia z belgijską czekoladą, zostawiając wolny ok. 1 cm margines ciasta, który później zawiń do środka.

Na części nadzienia ułóż plasterki brzoskwini.

Przełóż tartę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz ok. 40 minut w 180°.

Przed podaniem udekoruj listkami świeżej mięty.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

324

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

33

gram

Tłuszcze

17

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły