Tarta z ricottą, brzoskwinią i Czekodżemem

maspexdigital
Tarta z ricottą, brzoskwinią i Czekodżemem

0

0 / 0

Wypróbuj nasz przepis na tartę z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem - cudowny deser o zachwycającym wyglądzie. Przesiej mąkę i posiekaj ją z masłem. Dodaj żółtko, śmietanę i zagnieć na gładkie ciasto, z którego powstanie spód tarty. Włóż je do lodówki na pół godziny. Ricottę zmiksuj z jajkiem. Ciasto rozwałkuj, na środek nałóż ricottę, a na nią czekodżem. Pozostawione wolne brzegi ciasta zawiń do środka. Część nadzienia pokryj plasterkami brzoskwini, piecz ok. 40 minut.

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 opak. czekodżem brzoskwiniowy łowicz

100 g mąka pszenna tortowa lubella

50 g mąka krupczatka lubella

100 g masło

1 szt. żółtko

1 łyżka śmietana

250 g ricotta

1 szt. jajko

1 szt. brzoskwinia

Przygotowanie


1

Obie mąki przesiej, po czym posiekaj je z masłem.

2

Dodaj żółtko i śmietanę i zagnieć na gładkie ciasto.

3

Włóż je do lodówki na 30 minut.

4

Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

5

Ricottę zmiksuj z jajkiem.

6

Brzoskwinię umyj, pozbądź się pestki i pokrój owoc w półplasterki.

7

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm.

8

Na środek nałóż ricottę, a na nią Czekodżem Łowicz Brzoskwinia z belgijską czekoladą, zostawiając wolny ok. 1 cm margines ciasta, który później zawiń do środka.

9

Na części nadzienia ułóż plasterki brzoskwini.

10

Przełóż tartę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

11

Piecz ok. 40 minut w 180°.

12

Przed podaniem udekoruj listkami świeżej mięty.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły