Tarta z ricottą, brzoskwinią i Czekodżemem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1708614874714.png&w=3840&q=75)
Łowicz
![Tarta z ricottą, brzoskwinią i Czekodżemem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977479285.jpeg&w=3840&q=75)
Wypróbuj nasz przepis na tartę z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem - cudowny deser o zachwycającym wyglądzie. Przesiej mąkę i posiekaj ją z masłem. Dodaj żółtko, śmietanę i zagnieć na gładkie ciasto, z którego powstanie spód tarty. Włóż je do lodówki na pół godziny. Ricottę zmiksuj z jajkiem. Ciasto rozwałkuj, na środek nałóż ricottę, a na nią czekodżem. Pozostawione wolne brzegi ciasta zawiń do środka. Część nadzienia pokryj plasterkami brzoskwini, piecz ok. 40 minut.
0
0 / 0
Wypróbuj nasz przepis na tartę z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem - cudowny deser o zachwycającym wyglądzie. Przesiej mąkę i posiekaj ją z masłem. Dodaj żółtko, śmietanę i zagnieć na gładkie ciasto, z którego powstanie spód tarty. Włóż je do lodówki na pół godziny. Ricottę zmiksuj z jajkiem. Ciasto rozwałkuj, na środek nałóż ricottę, a na nią czekodżem. Pozostawione wolne brzegi ciasta zawiń do środka. Część nadzienia pokryj plasterkami brzoskwini, piecz ok. 40 minut.
?
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Przygotowanie
Obie mąki przesiej, po czym posiekaj je z masłem.
Dodaj żółtko i śmietanę i zagnieć na gładkie ciasto.
Włóż je do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Ricottę zmiksuj z jajkiem.
Brzoskwinię umyj, pozbądź się pestki i pokrój owoc w półplasterki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm.
Na środek nałóż ricottę, a na nią Czekodżem Łowicz Brzoskwinia z belgijską czekoladą, zostawiając wolny ok. 1 cm margines ciasta, który później zawiń do środka.
Na części nadzienia ułóż plasterki brzoskwini.
Przełóż tartę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz ok. 40 minut w 180°.
Przed podaniem udekoruj listkami świeżej mięty.