Tarta z ricottą, brzoskwinią i Czekodżemem
Łowicz
Wypróbuj nasz przepis na tartę z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem - cudowny deser o zachwycającym wyglądzie. Przesiej mąkę i posiekaj ją z masłem. Dodaj żółtko, śmietanę i zagnieć na gładkie ciasto, z którego powstanie spód tarty. Włóż je do lodówki na pół godziny. Ricottę zmiksuj z jajkiem. Ciasto rozwałkuj, na środek nałóż ricottę, a na nią czekodżem. Pozostawione wolne brzegi ciasta zawiń do środka. Część nadzienia pokryj plasterkami brzoskwini, piecz ok. 40 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
324
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Wypróbuj nasz przepis na tartę z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem - cudowny deser o zachwycającym wyglądzie. Przesiej mąkę i posiekaj ją z masłem. Dodaj żółtko, śmietanę i zagnieć na gładkie ciasto, z którego powstanie spód tarty. Włóż je do lodówki na pół godziny. Ricottę zmiksuj z jajkiem. Ciasto rozwałkuj, na środek nałóż ricottę, a na nią czekodżem. Pozostawione wolne brzegi ciasta zawiń do środka. Część nadzienia pokryj plasterkami brzoskwini, piecz ok. 40 minut.
?
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Przygotowanie
Obie mąki przesiej, po czym posiekaj je z masłem.
Dodaj żółtko i śmietanę i zagnieć na gładkie ciasto.
Włóż je do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Ricottę zmiksuj z jajkiem.
Brzoskwinię umyj, pozbądź się pestki i pokrój owoc w półplasterki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm.
Na środek nałóż ricottę, a na nią Czekodżem Łowicz Brzoskwinia z belgijską czekoladą, zostawiając wolny ok. 1 cm margines ciasta, który później zawiń do środka.
Na części nadzienia ułóż plasterki brzoskwini.
Przełóż tartę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz ok. 40 minut w 180°.
Przed podaniem udekoruj listkami świeżej mięty.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
324
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.