Tarta z porami i wędzoną szynką
monikap
Tarta- jedno z moich ulubionych dań. Najbardziej słynną jest quiche lorraine, czyli tarta lotaryńska. Francuski przysmak pochodzący z Lotaryngii, ale tarta oczywiście znana jest też w Europie. Istnieje wiele kombinacji tego dania. Zawsze jednak na ciasto wykłada się farsz, zalewa kremem ze śmietany i jajek, a potem piecze na złoty kolor. Ciasto może być kruche lub francuskie, farsz robimy z tego, na co mamy ochotę lub po prostu z tego, co mamy w lodówce, bo tarta to taki elegancki sposób na podanie "resztek". I można powiedzieć, że tyle tart, ile pomysłów na farsz. Ja zrobiłam z porami i jeszcze jedna ważna sprawa - żeby tarta wyszła smaczna i dobrze się upiekła ja najpierw ciasto podpiekam w piekarniku, a potem nakładam farsz. Idealne danie na kolację i spotkania ze znajomymi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
465
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Tarta- jedno z moich ulubionych dań. Najbardziej słynną jest quiche lorraine, czyli tarta lotaryńska. Francuski przysmak pochodzący z Lotaryngii, ale tarta oczywiście znana jest też w Europie. Istnieje wiele kombinacji tego dania. Zawsze jednak na ciasto wykłada się farsz, zalewa kremem ze śmietany i jajek, a potem piecze na złoty kolor. Ciasto może być kruche lub francuskie, farsz robimy z tego, na co mamy ochotę lub po prostu z tego, co mamy w lodówce, bo tarta to taki elegancki sposób na podanie "resztek". I można powiedzieć, że tyle tart, ile pomysłów na farsz. Ja zrobiłam z porami i jeszcze jedna ważna sprawa - żeby tarta wyszła smaczna i dobrze się upiekła ja najpierw ciasto podpiekam w piekarniku, a potem nakładam farsz. Idealne danie na kolację i spotkania ze znajomymi.
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
10 woda
150 śmietana
50 mleko
1 szczyp. sól
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. chili
1 szczyp. sól, pieprz
200 g mąka pszenna tortowa
120 g masło
200 g szynka wędzona
1 szt. jaja kurze całe
4 szt. por
2 szt. jaja kurze całe
4 łyżka ser żółty
Przygotowanie
Szynkę pokroić w paski i podsmażyć na patelni (bez tłuszczu). Połączyć z porami.
Mąkę wymieszać z solą, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i wszystko razem połączyć aż do uzyskania drobnej kruszonki. Dodać jajko i odrobinę wodę, zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć na min. godzinę do lodówki. Po wyjęciu ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim blachę do tarty, wystające brzegi ciasta odciąć, ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku ok. 10 minut.
Pory oczyścić, umyć i pokroić w plastry. Na rozgrzanej patelni na oleju najpierw podsmażyć pory, potem udusić do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem.
W misce wymieszać jajka, śmietanę, przyprawy i parmezan. Na spód tarty wyłożyć farsz, zalać śmietaną i piec ok. 35 min. aż tarta ładnie się przyrumieni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
465
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.