Tarta z porami i wędzoną szynką

monikap
Tarta z porami i wędzoną szynką

2

0 / 0

Tarta- jedno z moich ulubionych dań. Najbardziej słynną jest quiche lorraine, czyli tarta lotaryńska. Francuski przysmak pochodzący z Lotaryngii, ale tarta oczywiście znana jest też w Europie. Istnieje wiele kombinacji tego dania. Zawsze jednak na ciasto wykłada się farsz, zalewa kremem ze śmietany i jajek, a potem piecze na złoty kolor. Ciasto może być kruche lub francuskie, farsz robimy z tego, na co mamy ochotę lub po prostu z tego, co mamy w lodówce, bo tarta to taki elegancki sposób na podanie "resztek". I można powiedzieć, że tyle tart, ile pomysłów na farsz. Ja zrobiłam z porami i jeszcze jedna ważna sprawa - żeby tarta wyszła smaczna i dobrze się upiekła ja najpierw ciasto podpiekam w piekarniku, a potem nakładam farsz. Idealne danie na kolację i spotkania ze znajomymi.

14

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

10 woda

150 śmietana

50 mleko

1 szcz. sól

1 szcz. gałka muszkatołowa

1 szcz. chili

1 szcz. sól, pieprz

200 g mąka pszenna tortowa

120 g masło

200 g szynka wędzona

1 szt. jaja kurze całe

4 szt. por

2 szt. jaja kurze całe

4 łyżka ser żółty

Przygotowanie


1

Szynkę pokroić w paski i podsmażyć na patelni (bez tłuszczu). Połączyć z porami.

2

Mąkę wymieszać z solą, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i wszystko razem połączyć aż do uzyskania drobnej kruszonki. Dodać jajko i odrobinę wodę, zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć na min. godzinę do lodówki. Po wyjęciu ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim blachę do tarty, wystające brzegi ciasta odciąć, ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku ok. 10 minut.

3

Pory oczyścić, umyć i pokroić w plastry. Na rozgrzanej patelni na oleju najpierw podsmażyć pory, potem udusić do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem.

4

W misce wymieszać jajka, śmietanę, przyprawy i parmezan. Na spód tarty wyłożyć farsz, zalać śmietaną i piec ok. 35 min. aż tarta ładnie się przyrumieni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły