Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Tarta- jedno z moich ulubionych dań. Najbardziej słynną jest quiche lorraine, czyli tarta lotaryńska. Francuski przysmak pochodzący z Lotaryngii, ale tarta oczywiście znana jest też w Europie. Istnieje wiele kombinacji tego dania. Zawsze jednak na ciasto wykłada się farsz, zalewa kremem ze śmietany i jajek, a potem piecze na złoty kolor. Ciasto może być kruche lub francuskie, farsz robimy z tego, na co mamy ochotę lub po prostu z tego, co mamy w lodówce, bo tarta to taki elegancki sposób na podanie "resztek". I można powiedzieć, że tyle tart, ile pomysłów na farsz. Ja zrobiłam z porami i jeszcze jedna ważna sprawa - żeby tarta wyszła smaczna i dobrze się upiekła ja najpierw ciasto podpiekam w piekarniku, a potem nakładam farsz. Idealne danie na kolację i spotkania ze znajomymi.
10 | Mililitrów |
woda
|
|
150 | Mililitrów |
śmietana
|
|
50 | Mililitrów |
mleko
|
|
1 | Szczypta |
sól
|
|
1 | Szczypta |
gałka muszkatołowa
|
|
1 | Szczypta |
chili
|
|
1 | Szczypta |
sól, pieprz
|
|
200 | Gramów |
mąka pszenna tortowa
|
|
120 | Gramów |
masło
|
|
200 | Gramów |
Szynka wędzona
|
|
1 | Sztuka |
jaja kurze całe
|
|
4 | Sztuki |
por
|
|
2 | Sztuki |
jaja kurze całe
|
|
4 | Łyżki |
ser żółty
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |