Tarta z pomidorami, szynką i mozzarellą
lubella
Tarta z pomidorami, szynką i mozzarellą to wytrawna propozycja na spotkanie z przyjaciółmi. Ta tarta na kruchym spodzie z aromatycznymi dodatkami jest znakomita podana na ciepło i zimno.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
210
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tarta z pomidorami, szynką i mozzarellą to wytrawna propozycja na spotkanie z przyjaciółmi. Ta tarta na kruchym spodzie z aromatycznymi dodatkami jest znakomita podana na ciepło i zimno.
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
200 g lubella mąka puszysta uniwersalna
100 g masło
1 łyżka śmietana 18%
1 łyżecz. sól
500 g pomidorki koktajlowe
200 g mozzarella
100 g szynka szwarcwaldzka
2 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżecz. suszone oregano
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto kruche posiekać, zakryć folią i odstawić do lodówki na 30 minut, a następnie wyjąć, wyłożyć spód i boki formy (forma 24 cm, bok około 1cm wysokości) i podpiec w piekarniku przez 15 minut w 200 stopniach.
Pomidory wymieszać z oliwą, oregano i szczyptą soli. Wyłożyć na podpieczony spód i piec przez 15 minut. Następnie na podpieczone pomidory położyć mozzarellę w kawałkach oraz szynkę i piec jeszcze około 10 minut.
Przed podaniem udekorować listami świeżej bazylii.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
210
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.