Tarta z pomidorami, szynką i mozzarellą

lubella
Tarta z pomidorami, szynką i mozzarellą

0

0 / 0

Tarta z pomidorami, szynką i mozzarellą to wytrawna propozycja na spotkanie z przyjaciółmi. Ta tarta na kruchym spodzie z aromatycznymi dodatkami jest znakomita podana na ciepło i zimno.

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

200 g lubella mąka puszysta uniwersalna

100 g masło

1 łyżka śmietana 18%

1 łyżecz. sól

500 g pomidorki koktajlowe

200 g mozzarella

100 g szynka szwarcwaldzka

2 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżecz. suszone oregano

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki na ciasto kruche posiekać, zakryć folią i odstawić do lodówki na 30 minut, a następnie wyjąć, wyłożyć spód i boki formy (forma 24 cm, bok około 1cm wysokości) i podpiec w piekarniku przez 15 minut w 200 stopniach.

2

Pomidory wymieszać z oliwą, oregano i szczyptą soli. Wyłożyć na podpieczony spód i piec przez 15 minut. Następnie na podpieczone pomidory położyć mozzarellę w kawałkach oraz szynkę i piec jeszcze około 10 minut.

3

Przed podaniem udekorować listami świeżej bazylii.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

210

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

13

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły