Tarta z pieczarkami i porem
Lubella
Tarta z pieczarkami i porem to proste, ale pełne smaku danie, które świetnie sprawdzi się na obiad, kolację czy spotkanie ze znajomymi. Kruche ciasto w połączeniu z kremowym nadzieniem doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To idealna propozycja dla miłośników bezmięsnych potraw i wszystkich, którzy cenią sobie lekkie, ale sycące połączenia smakowe.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tarta z pieczarkami i porem to proste, ale pełne smaku danie, które świetnie sprawdzi się na obiad, kolację czy spotkanie ze znajomymi. Kruche ciasto w połączeniu z kremowym nadzieniem doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To idealna propozycja dla miłośników bezmięsnych potraw i wszystkich, którzy cenią sobie lekkie, ale sycące połączenia smakowe.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
200 g mąka poznańska lubella
100 g masło
4 szt. jajko
300 g pieczarki
1 szt. por
3 szt. ząbki czosnku
0.50 szt. papryka
100 g ser żółty
1 szt. olej do smażenia
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. gałka muszkatołowa
Przygotowanie
W misce przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, jedno jajko i zimne masło. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej gładkiej kulki ciasta.
Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 20 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojony w plasterki por przez około 5 minut.
Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, paprykę czerwoną i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy, aż odparuje nadmiar wody.
Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiamy do ostygnięcia.
Rozgrzewamy piekarnik na 180°C. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 10 minut.
W międzyczasie w misce mieszamy jajka, śmietanę i starty ser, doprawiając solą i pieprzem.
Na podpieczony spód wykładamy podsmażone warzywa i zalewamy masą jajeczną.
Tarte pieczemy przez 25 minut, aż nadzienie się zetnie i wierzch będzie zarumieniony. Po wypieczeniu delikatnie chłodzimy i kroimy na kawałki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.