Tarta z orzechami pekan

Lubella
Tarta z orzechami pekan

0

0 / 0

Tarta z orzechami pekan to pyszne ciasto z południowych Stanów Zjednoczonych, które łączy kruchy spód i karmelowe nadzienie z orzechami. To idealny wybór na wiele okazji — od rodzinnych przyjęć po świąteczne spotkania. Gotowe ciasto pekanowe idealnie smakuje w towarzystwie bitej śmietany lub gałki lodów waniliowych.

12

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Ciasto

100 g masło

0.50 łyżecz. sól

200 g mąka pszenna lubella

1 szt. jajko

2 łyżka cukier

Nadzienie

3 szt. jajko

50 g masło roztopione

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

150 g cukier brązowy

1 szczyp. sól

200 g orzechy pecan

100 ml syrop klonowy

Przygotowanie


1

W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i zagnieć, aż powstanie kruszonka.

2

Dodaj jajko i ponownie wyrób ciasto. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

3

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

4

Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 3 mm. Przełóż nim formę do tarty (ok. 23 cm średnicy) i delikatnie dociśnij do dna i boków. Spód nakłuj widelcem i przełóż całość do lodówki na około 15 minut.

5

Po 15 minutach wyjmij formę z lodówki i wyłóż ją papierem do pieczenia, a następnie wypełnij suchą fasolą lub specjalnymi kulkami ceramicznymi. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15 minut.

6

Po 15 minutach usuń obciążenie i papier, a następnie kontynuuj pieczenie ciasta przez kolejne 5 minut, aż będzie lekko zrumienione. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

7

W misce wymieszaj jajka, cukier, syrop klonowy, roztopione masło, ekstrakt waniliowy i sól, aż składniki się połączą.

8

Na ostudzone ciasto rozłóż równomiernie orzechy pekan, a następnie delikatnie wlej nadzienie.

9

Włóż tartę z powrotem do piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, aż nadzienie się zetnie.

10

Po upieczeniu wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed podaniem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły