Tarta z nektarynkami

Lubella
Tarta z nektarynkami

0

0 / 0

Tarta z nektarynkami doskonale sprawdzi się na letnie spotkania, kiedy potrzebujemy czegoś orzeźwiającego i lekkiego. To także świetny wybór na słodki poczęstunek po obiedzie lub deser na niedzielne popołudnia. Połączenie kruchego ciasta z kremem migdałowym i soczystymi owocami nie tylko pysznie smakuje, ale również doskonale prezentuje się na stole. Życzymy smacznego!

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Ciasto

170 g mąka pszenna lubella

1 szt. jajko

1 łyżka cukier wanilinowy

1 łyżka cukier puder

1 łyżka zimna woda

90 g masło

1 szczyp. sól

Krem

60 g masło

60 g cukier puder

70 g zmielone migdały

1 szt. jajko

1 łyżecz. mąka pszenna lubella

Pozostałe

6 szt. nektarynki

Przygotowanie


1

Składniki na ciasto zagnieść. Uformować kulę i wstawić do lodówki na 30 minut.

2

Masło ubić mikserem, aż będzie puszyste. Dodać cukier i dalej miksować. Następnie dodać mielone migdały oraz jajko. Na koniec dodać łyżeczkę mąki. Całość zmiksować na puszystą masę.

3

Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim blachę do tarty.

4

Spód tarty nakłuć widelcem. Na wierzch wyłożyć masę. Całość ciasno przykryć nektarynkami pokrojonymi w półksiężyce.

5

Tartę piec w 185°C przez 45 minut.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

323

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

29

gram

Tłuszcze

21

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły