Tarta z nektarynkami
Lubella
Tarta z nektarynkami doskonale sprawdzi się na letnie spotkania, kiedy potrzebujemy czegoś orzeźwiającego i lekkiego. To także świetny wybór na słodki poczęstunek po obiedzie lub deser na niedzielne popołudnia. Połączenie kruchego ciasta z kremem migdałowym i soczystymi owocami nie tylko pysznie smakuje, ale również doskonale prezentuje się na stole. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
323
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tarta z nektarynkami doskonale sprawdzi się na letnie spotkania, kiedy potrzebujemy czegoś orzeźwiającego i lekkiego. To także świetny wybór na słodki poczęstunek po obiedzie lub deser na niedzielne popołudnia. Połączenie kruchego ciasta z kremem migdałowym i soczystymi owocami nie tylko pysznie smakuje, ale również doskonale prezentuje się na stole. Życzymy smacznego!
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Ciasto
170 g mąka pszenna lubella
1 szt. jajko
1 łyżka cukier wanilinowy
1 łyżka cukier puder
1 łyżka zimna woda
90 g masło
1 szczyp. sól
Krem
60 g masło
60 g cukier puder
70 g zmielone migdały
1 szt. jajko
1 łyżecz. mąka pszenna lubella
Pozostałe
6 szt. nektarynki
Przygotowanie
Składniki na ciasto zagnieść. Uformować kulę i wstawić do lodówki na 30 minut.
Masło ubić mikserem, aż będzie puszyste. Dodać cukier i dalej miksować. Następnie dodać mielone migdały oraz jajko. Na koniec dodać łyżeczkę mąki. Całość zmiksować na puszystą masę.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim blachę do tarty.
Spód tarty nakłuć widelcem. Na wierzch wyłożyć masę. Całość ciasno przykryć nektarynkami pokrojonymi w półksiężyce.
Tartę piec w 185°C przez 45 minut.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
323
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.