Tarta z nadzieniem chrzanowym
formularz
.
1
0 / 0
.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g mąka pszenna tortowa lubella
80 g masło
1 szt. jajko
1 łyżeczka sól
400 śmietana 18%
6 plast. łosoś wędzony
1 łyżka chrzan krakus
1 szcz. sól, pieprz
Przygotowanie
1
Ze składników zagnieść ciasto, wyłożyć formę do tarty i wstawić do lodówki na 30 minut, a po wyjęciu podziurkować spód widelcem.
2
Ciasto obciążyć (specjalnymi kulkami lub fasolą) i piec około 15 minut w 180 stopniach.
3
W międzyczasie śmietanę wymieszać z chrzanem, roztrzepanym jajkiem i szczyptą soli, wylać na podpieczony spód, a na wierzchu poukładać różyczki z plastrów łososia.
4
Piec przez około 25 minut. Przed podaniem posypać szczypiorem i mielonym pieprzem.