Tarta z nadzieniem chrzanowym
formularz
.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
582
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g mąka pszenna tortowa lubella
80 g masło
1 szt. jajko
1 łyżecz. sól
400 śmietana 18%
6 plaster łosoś wędzony
1 łyżka chrzan krakus
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Ze składników zagnieść ciasto, wyłożyć formę do tarty i wstawić do lodówki na 30 minut, a po wyjęciu podziurkować spód widelcem.
Ciasto obciążyć (specjalnymi kulkami lub fasolą) i piec około 15 minut w 180 stopniach.
W międzyczasie śmietanę wymieszać z chrzanem, roztrzepanym jajkiem i szczyptą soli, wylać na podpieczony spód, a na wierzchu poukładać różyczki z plastrów łososia.
Piec przez około 25 minut. Przed podaniem posypać szczypiorem i mielonym pieprzem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
582
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.