Tarta z nadzieniem chrzanowym

formularz
Tarta z nadzieniem chrzanowym

1

0 / 0

.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g mąka pszenna tortowa lubella

80 g masło

1 szt. jajko

1 łyżeczka sól

400 śmietana 18%

6 plast. łosoś wędzony

1 łyżka chrzan krakus

1 szcz. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Ze składników zagnieść ciasto, wyłożyć formę do tarty i wstawić do lodówki na 30 minut, a po wyjęciu podziurkować spód widelcem.

2

Ciasto obciążyć (specjalnymi kulkami lub fasolą) i piec około 15 minut w 180 stopniach.

3

W międzyczasie śmietanę wymieszać z chrzanem, roztrzepanym jajkiem i szczyptą soli, wylać na podpieczony spód, a na wierzchu poukładać różyczki z plastrów łososia.

4

Piec przez około 25 minut. Przed podaniem posypać szczypiorem i mielonym pieprzem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły