Tarta z musem czekoladowym i gruszkami

m7

Wyjątkowa, elegancka tarta z musem czekoladowym i gruszkami sprawdzi się idealnie na ważną uroczystość. Klasyczny deser Gruszki pięknej Heleny w innym wydaniu - polecamy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
587
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
45
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Wyjątkowa, elegancka tarta z musem czekoladowym i gruszkami sprawdzi się idealnie na ważną uroczystość. Klasyczny deser Gruszki pięknej Heleny w innym wydaniu - polecamy.
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
500 śmietanka kremowa 30%
1 szczyp. sól
250 g mąka pszenna tortowa
125 g masło
200 g czekolada gorzka
250 g masło
25 g płatki migdałowe
1 szt. żółtko jaja kurzego
4 szt. gruszka
1 łyżka woda
1 łyżka cukier
3 łyżka cukier puder
3 łyżka cukier
0.50 szt. sok z cytryny
Przygotowanie
Mąkę przesiać, dodać żółtko, cukier, sól, posiekane masło na kawałki.
Zagnieść ciasto na tartę. Jeśli się nie chce skleić wystarczy dodać łyżkę lub dwie lodowatej wody.
Gotowe ciasto owinąć w folię i dać do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na placek.
Formę do tarty wysmarować masłem, wykleić ciastem. Spód ponakłuwać widelcem.
Wstawić do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 20 minut.
Po upieczeniu ostudzić.
Podgrzać 200 ml śmietanki, dać połamaną czekoladę oraz 1/2 kostki masła i cukier puder.
Mieszać podgrzewając. Jak się wszystko rozpuści i połączy schłodzić.
Gruszki pokroić na ćwiartki, skropić sokiem z cytryny.
Na patelni rozpuścić pozostałe masło, posypać cukrem i skarmelizować.
Do karmelu włożyć gruszki i dusić ok. 20 minut mieszając.
Na tarte wyłożyć gruszki (kilka odłożyć na górę do dekoracji).
Pozostałą kremówkę ubić na sztywno. Ubijać dalej, ale na wolnych obrotach i dodawać po łyżce masy czekoladowej.
Gotowy krem wylać na gruszki.
Udekorować pozostałymi gruszkami i uprażonymi płatkami migdałów.
Można posypać cukrem pudrem lub startym kakao. Schłodzić, aby krem stężał (wystarczy ok. 60 minut).