Tarta z musem czekoladowym i gruszkami

m7
Tarta z musem czekoladowym i gruszkami

0

0 / 0

Wyjątkowa, elegancka tarta z musem czekoladowym i gruszkami sprawdzi się idealnie na ważną uroczystość. Klasyczny deser Gruszki pięknej Heleny w innym wydaniu - polecamy.

14

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

500 śmietanka kremowa 30%

1 szcz. sól

250 g mąka pszenna tortowa

125 g masło

200 g czekolada gorzka

250 g masło

25 g płatki migdałowe

1 szt. żółtko jaja kurzego

4 szt. gruszka

1 łyżka woda

1 łyżka cukier

3 łyżka cukier puder

3 łyżka cukier

0.50 szt. sok z cytryny

Przygotowanie


1

Mąkę przesiać, dodać żółtko, cukier, sól, posiekane masło na kawałki.

2

Zagnieść ciasto na tartę. Jeśli się nie chce skleić wystarczy dodać łyżkę lub dwie lodowatej wody.

3

Gotowe ciasto owinąć w folię i dać do lodówki na 30 minut.

4

Schłodzone ciasto rozwałkować na placek.

5

Formę do tarty wysmarować masłem, wykleić ciastem. Spód ponakłuwać widelcem.

6

Wstawić do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 20 minut.

7

Po upieczeniu ostudzić.

8

Podgrzać 200 ml śmietanki, dać połamaną czekoladę oraz 1/2 kostki masła i cukier puder.

9

Mieszać podgrzewając. Jak się wszystko rozpuści i połączy schłodzić.

10

Gruszki pokroić na ćwiartki, skropić sokiem z cytryny.

11

Na patelni rozpuścić pozostałe masło, posypać cukrem i skarmelizować.

12

Do karmelu włożyć gruszki i dusić ok. 20 minut mieszając.

13

Na tarte wyłożyć gruszki (kilka odłożyć na górę do dekoracji).

14

Pozostałą kremówkę ubić na sztywno. Ubijać dalej, ale na wolnych obrotach i dodawać po łyżce masy czekoladowej.

15

Gotowy krem wylać na gruszki.

16

Udekorować pozostałymi gruszkami i uprażonymi płatkami migdałów.

17

Można posypać cukrem pudrem lub startym kakao. Schłodzić, aby krem stężał (wystarczy ok. 60 minut).

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły