Example thumb
0

Składniki

500 Mililitrów
śmietanka kremowa 30%
1 Szczypta
sól
250 Gramów
mąka pszenna tortowa
125 Gramów
masło
200 Gramów
czekolada gorzka
250 Gramów
masło
25 Gramów
płatki migdałowe
1 Sztuka
żółtko jaja kurzego
4 Sztuki
gruszka
1 Łyżka
woda
1 Łyżka
cukier
3 Łyżki
cukier puder
3 Łyżki
cukier
0.5 Sztuki
sok z cytryny
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Mąkę przesiać, dodać żółtko, cukier, sól, posiekane masło na kawałki.
  2. Zagnieść ciasto na tartę. Jeśli się nie chce skleić wystarczy dodać łyżkę lub dwie lodowatej wody.
  3. Gotowe ciasto owinąć w folię i dać do lodówki na 30 minut.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek.
  5. Formę do tarty wysmarować masłem, wykleić ciastem. Spód ponakłuwać widelcem.
  6. Wstawić do nagrzanego 200 st. piekarnika na 20 minut.
  7. Po upieczeniu ostudzić.
  8. Podgrzać 200 ml śmietanki, dać połamaną czekoladę oraz 1/2 kostki masła i cukier puder.
  9. Mieszać podgrzewając. Jak się wszystko rozpuści i połączy schłodzić.
  10. Gruszki pokroić na ćwiartki, skropić sokiem z cytryny.
  11. Na patelni rozpuścić pozostałe masło, posypać cukrem i skarmelizować.
  12. Do karmelu włożyć gruszki i dusić ok 20 minut mieszając.
  13. Na tarte wyłożyć gruszki (kilka odłożyć na górę do dekoracji).
  14. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno. Ubijać dalej, ale na wolnych obrotach i dodawać po łyżce masy czekoladowej.
  15. Gotowy krem wylać na gruszki.
  16. Udekorować pozostałymi gruszkami i uprażonymi płatkami migdałów.
  17. Można posypać cukrem pudrem lub startym kakao. Schłodzić, aby krem stężał (wystarczy ok. 60 minut).

Opis

Gruszki pięknej Heleny w innym wydaniu;-))

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!