Tarta z musem czekoladowym i gruszkami

m7
Tarta z musem czekoladowym i gruszkami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Wyjątkowa, elegancka tarta z musem czekoladowym i gruszkami sprawdzi się idealnie na ważną uroczystość. Klasyczny deser Gruszki pięknej Heleny w innym wydaniu - polecamy.

14

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

500 śmietanka kremowa 30%

1 szczyp. sól

250 g mąka pszenna tortowa

125 g masło

200 g czekolada gorzka

250 g masło

25 g płatki migdałowe

1 szt. żółtko jaja kurzego

4 szt. gruszka

1 łyżka woda

1 łyżka cukier

3 łyżka cukier puder

3 łyżka cukier

0.50 szt. sok z cytryny

Przygotowanie


Mąkę przesiać, dodać żółtko, cukier, sól, posiekane masło na kawałki.

Zagnieść ciasto na tartę. Jeśli się nie chce skleić wystarczy dodać łyżkę lub dwie lodowatej wody.

Gotowe ciasto owinąć w folię i dać do lodówki na 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkować na placek.

Formę do tarty wysmarować masłem, wykleić ciastem. Spód ponakłuwać widelcem.

Wstawić do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 20 minut.

Po upieczeniu ostudzić.

Podgrzać 200 ml śmietanki, dać połamaną czekoladę oraz 1/2 kostki masła i cukier puder.

Mieszać podgrzewając. Jak się wszystko rozpuści i połączy schłodzić.

Gruszki pokroić na ćwiartki, skropić sokiem z cytryny.

Na patelni rozpuścić pozostałe masło, posypać cukrem i skarmelizować.

Do karmelu włożyć gruszki i dusić ok. 20 minut mieszając.

Na tarte wyłożyć gruszki (kilka odłożyć na górę do dekoracji).

Pozostałą kremówkę ubić na sztywno. Ubijać dalej, ale na wolnych obrotach i dodawać po łyżce masy czekoladowej.

Gotowy krem wylać na gruszki.

Udekorować pozostałymi gruszkami i uprażonymi płatkami migdałów.

Można posypać cukrem pudrem lub startym kakao. Schłodzić, aby krem stężał (wystarczy ok. 60 minut).

Wartości odżywcze na porcję


Energia

587

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

40

gram

Tłuszcze

45

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły