Tarta z mięsem mielonym i serowo-cukiniowymi ślimaczkami
IzabelaMichalczyk
Smaczna tarta na spodzie z ciasta do pizzy z mięsem mielonym, groszkiem, ślimaczkami z cukinii i sera żółtego!
0
0 / 0
Smaczna tarta na spodzie z ciasta do pizzy z mięsem mielonym, groszkiem, ślimaczkami z cukinii i sera żółtego!
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
200 g mąka pszenna tortowa lubella
5 g drożdże suszone
150 ciepła woda
2 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. sól
150 g mięso mielone
5 łyżka groszek zielony konserwowy
1 szt. cukinia zielona mała
15 plaster ser żółty
1 szt. cebula
Przygotowanie
Do miski wsypujemy mąkę i drożdże i mieszamy. Wyrabiamy przez ok 5 minut polewając ciepłą wodą i oliwą. Doprawiamy solą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinkę.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i wałkujemy. Wylepiamy naczynie żaroodporne i pieczemy 10 minut z obciążeniem.
Cebulę szklimy na oliwie lub maśle. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Dodajemy sos boloński Łowicz i groszek. Całość wlewamy na podpieczone ciasto.
Cukinie kroimy na pół i za pomocą szatkownicy lub nożyka do obierania warzyw tniemy na długie cienkie paski. Układamy na płasko i na każdym plasterku kładziemy plasterki sera. Zawijamy w ślimaczki i wciskamy w sos.
Zapiekamy w temp. 180 stopni przez około 15 minut. Smacznego!