Tarta z leśnymi grzybami
kontakt_2
Wartości odżywcze na porcję
Energia
716
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
66
gram
Tłuszcze
85
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1.70 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
0.50 kostka masło
3 łyżka śmietana 18%
50 g podgrzybki suszone
100 g pieczarki brązowe
0.30 szkl. orzechy włoskie posiekane
80 g ser cheddar
1 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
1 szczyp. sól, pieprz
4 łyżka posiekana natka pietruszki
1 szt. masło klarowane
5 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot
Przygotowanie
Do miski przesiać mąkę, dodać masło i wyrobić do powstania ziarnistej konsystencji. Wmieszać śmietanę- łyżka po łyżce- w ilości wystarczającej, aby otrzymać gładkie ciasto.
Rozwałkować ciasto, wyłożyć formę na spodzie i na bokach, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 15 minut.
Ciasto obciążyć (kulkami ceramicznymi lub fasolą), włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 stopni przez 20 minut.
Suszone grzyby zalać wrzątkiem (wody wlać 1 cm więcej ponad poziom grzybów) i odstawić na 15 minut, a następnie wyjąć- nie wylewając wody- drobno pokroić.
Na maśle klarowanym zeszklić drobno posiekaną cebulę oraz sprasowany czosnek, dodać grzyby, drobno pokrojone pieczarki i chwilę przesmażyć. Wlać wodę po moczeniu się grzybów i smażyć przez około 10 minut, aż płyn odparuje.
Zdjąć z ognia, wmieszać posiekane orzechy oraz 50 startego sera cheddar, doprawić solą, pieprzem oraz 2 łyżkami natki pietruszki i wymieszać.
Masę przełożyć na podpieczone ciasto, przykryć folią i piec przez około 10 minut, następnie odkryć, posypać resztą sera i zapiekać przez około 5 minut, aż ser się zarumieni. Przed podaniem posypać pozostałą posiekaną natką pietruszki. Podawać z ketchupem Kotlin Pikantny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
716
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
66
gram
Tłuszcze
85
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.