Tarta z leśnymi grzybami

kontakt_2
Tarta z leśnymi grzybami

0

0 / 0

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1.70 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

0.50 kost. masło

3 łyżka śmietana 18%

50 g podgrzybki suszone

100 g pieczarki brązowe

0.30 szkl. orzechy włoskie posiekane

80 g ser cheddar

1 szt. cebula

2 szt. ząbek czosnku

1 szcz. sól, pieprz

4 łyżka posiekana natka pietruszki

1 szt. masło klarowane

5 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot

Przygotowanie


1

Do miski przesiać mąkę, dodać masło i wyrobić do powstania ziarnistej konsystencji. Wmieszać śmietanę- łyżka po łyżce- w ilości wystarczającej, aby otrzymać gładkie ciasto.

2

Rozwałkować ciasto, wyłożyć formę na spodzie i na bokach, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 15 minut.

3

Ciasto obciążyć (kulkami ceramicznymi lub fasolą), włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 stopni przez 20 minut.

4

Suszone grzyby zalać wrzątkiem (wody wlać 1 cm więcej ponad poziom grzybów) i odstawić na 15 minut, a następnie wyjąć- nie wylewając wody- drobno pokroić.

5

Na maśle klarowanym zeszklić drobno posiekaną cebulę oraz sprasowany czosnek, dodać grzyby, drobno pokrojone pieczarki i chwilę przesmażyć. Wlać wodę po moczeniu się grzybów i smażyć przez około 10 minut, aż płyn odparuje.

6

Zdjąć z ognia, wmieszać posiekane orzechy oraz 50 startego sera cheddar, doprawić solą, pieprzem oraz 2 łyżkami natki pietruszki i wymieszać.

7

Masę przełożyć na podpieczone ciasto, przykryć folią i piec przez około 10 minut, następnie odkryć, posypać resztą sera i zapiekać przez około 5 minut, aż ser się zarumieni. Przed podaniem posypać pozostałą posiekaną natką pietruszki. Podawać z ketchupem Kotlin Pikantny.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły