Tarta z kurkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
formularz
![Tarta z kurkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975927205.jpeg&w=3840&q=75)
Aromatyczna tarta z kurkami to znakomita propozycja na każdą imprezę. Jest prosta w przygotowaniu i zachwyci smakiem każdego, kto ją spróbuje.
0
0 / 0
Aromatyczna tarta z kurkami to znakomita propozycja na każdą imprezę. Jest prosta w przygotowaniu i zachwyci smakiem każdego, kto ją spróbuje.
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
200 g mąka pszenna
100 g masło
0.25 łyżecz. sól
70 g ser twarogowy kremowy
150 śmietana 30%
60 g ser cheddar
0.50 łyżecz. pieprz
1 szczyp. sól
200 g kurki
1 łyżka masło
0.50 łyżecz. pieprz
1 szczyp. sól
2 łyżka natka pietruszki
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy z masłem i solą. Dodajemy twarożek i zagniatamy na gładkie ciasto.
Przekładamy je do lodówki.
Kurki oczyszczamy i podsmażamy na maśle, doprawiając solą i pieprzem.
Smażymy około 5 minut, aż nieco zmiękną.
Śmietanę mieszamy ze startym serem, solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę (10×35 cm). Wypełniamy nadzieniem, a na wierzch układamy kurki.
Tartę pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i podajemy z korniszonami.