TARTA Z KURCZAKIEM I BROKUŁAMI
kontakt_5
Tej tarty skosztujesz nie raz, nie dwa! Kruche ciasto, brokuły i soczysty kurczak. Nie zapomnij o sekretnym składniku — pikantnym keczupie Włocławek.
0
0 / 0
Tej tarty skosztujesz nie raz, nie dwa! Kruche ciasto, brokuły i soczysty kurczak. Nie zapomnij o sekretnym składniku — pikantnym keczupie Włocławek.
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
250 g mąka pszenna
125 g masło
1 szt. jajko
2 łyżka śmietana 18%
1 łyżecz. sól
250 g kwaśna śmietana 18%
2 szt. jajko
2 łyżka posiekany szczypiorek
1 szczyp. sól, pieprz
120 g brokuły
150 g pierś z kurczaka
1 łyżka olej
1 łyżecz. zioła prowansalskie
Przygotowanie
Mąkę siekamy z masłem, po czym dodajemy jajko i śmietanę.
Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Na oleju podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawiamy go ziołami.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy cienko, nakłuwamy widelce i wykładamy do formy (o średnicy około 26 cm).
Nakłuwamy widelcem, rozkładamy na nim kawałek papieru do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kuleczkami lub suchą fasolą.
Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, po czym wyjmujemy i odstawiamy.
Śmietanę roztrzepujemy z jajkami, szczypiorkiem i przyprawami.
Masę wylewamy na podpieczony spód.
Na wierzchu układamy pokrojone brokuły podzielone na mniejsze cząstki oraz kurczaka.
Całość pieczemy jeszcze przez 30 minut w 180 stopniach. Podajemy z ketchupem.