TARTA Z KURCZAKIEM I BROKUŁAMI

kontakt_5
  TARTA Z KURCZAKIEM I BROKUŁAMI

0

0 / 0

Tej tarty skosztujesz nie raz, nie dwa! Kruche ciasto, brokuły i soczysty kurczak. Nie zapomnij o sekretnym składniku — pikantnym keczupie Włocławek.

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

250 g mąka pszenna

125 g masło

1 szt. jajko

2 łyżka śmietana 18%

1 łyżecz. sól

250 g kwaśna śmietana 18%

2 szt. jajko

2 łyżka posiekany szczypiorek

1 szczyp. sól, pieprz

120 g brokuły

150 g pierś z kurczaka

1 łyżka olej

1 łyżecz. zioła prowansalskie

Przygotowanie


1

Mąkę siekamy z masłem, po czym dodajemy jajko i śmietanę.

2

Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

3

Na oleju podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawiamy go ziołami.

4

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy cienko, nakłuwamy widelce i wykładamy do formy (o średnicy około 26 cm).

5

Nakłuwamy widelcem, rozkładamy na nim kawałek papieru do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kuleczkami lub suchą fasolą.

6

Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, po czym wyjmujemy i odstawiamy.

7

Śmietanę roztrzepujemy z jajkami, szczypiorkiem i przyprawami.

8

Masę wylewamy na podpieczony spód.

9

Na wierzchu układamy pokrojone brokuły podzielone na mniejsze cząstki oraz kurczaka.

10

Całość pieczemy jeszcze przez 30 minut w 180 stopniach. Podajemy z ketchupem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły