TARTA Z KURCZAKIEM

maspexdigital
TARTA Z KURCZAKIEM

0

0 / 0

Tarty na słono zyskują na popularności, a ta z kurczakiem jest niesamowicie smaczna. Ten prosty przepis na tartę z kurczakiem to idealna alternatywa dla pizzy, która sprawdzi się jako przekąska na każdej imprezie czy spotkaniu.

14

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

250 g mąka pszenna tortowa lubella

125 g masło

1 szt. jajko

2 łyżka śmietana 12%

0.25 łyżecz. sól

350 g łowicz sos spaghetti

80 g starty żółty ser

2 szt. jajko

1 szt. pierś z kurczaka

1 łyżka oliwa

0.50 łyżecz. suszona bazylia

0.50 łyżecz. mielony czosnek

1 szczyp. sól, pieprz

1 łyżecz. świeża bazylia

Przygotowanie


1

Mąkę przesiewamy z masłem i solą. Dodajemy jajko oraz śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto. Przekładamy je do lodówki na 30 minut.

2

Kurczaka pokrojonego w paseczki nacieramy przyprawami i smażymy na oliwie.

3

Sos do spaghetti mieszamy z roztrzepanymi jajkami i serem.

4

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę o średnicy 24 cm. Wypełniamy pomidorowo-serowym nadzieniem, a na wierzch wykładamy kurczaka.

5

Tartę pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.

6

Przed podaniem dekorujemy bazylią.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

513

kcal

Białka

23

gram

Węglowodany

41

gram

Tłuszcze

28

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły