Tarta z kremem piernikowym i powidłami śliwkowymi
lubella
Wartości odżywcze na porcję
Energia
570
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
39
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.5 / 2
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
280 g mąka krupczatka lubella
150 g masło
80 g cukier puder
1 szt. żółtko
1 łyżecz. śmietana
1 szczyp. sól
2 łyżecz. kakao decomorreno
150 g czekolada deserowa
150 śmietanka 36%
100 g masło
2 łyżecz. przyprawa do piernika
1 szczyp. cukrowe gwiazdki
1 szczyp. żurawina łowicz
Przygotowanie
Tarta: Ze składników na tartę wyrobić ciasto ( dodawane masło powinno być miękkie), wyłożyć spód formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut.
Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec 20 minut. Wyjąć, ostudzić.
W międzyczasie przygotować krem piernikowy. Spód wypełnić 3 łyżkami powideł, kolejno posmarować kremem piernikowym i wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny do stężenia kremu. Opcjonalnie udekorować gwiazdkami oraz świeżą żurawiną.
Krem piernikowy: Czekoladę roztopić razem z kremówką, ostudzić. Miękkie masło zmiksować, miksując wlewać roztopioną czekoladę i wsypać przyprawę do piernika oraz kakao.