Tarta z kremem piernikowym i powidłami śliwkowymi

lubella
Tarta z kremem piernikowym i powidłami śliwkowymi

0

3.5 / 2

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

280 g mąka krupczatka lubella

150 g masło

80 g cukier puder

1 szt. żółtko

1 łyżecz. śmietana

1 szczyp. sól

2 łyżecz. kakao decomorreno

150 g czekolada deserowa

150 śmietanka 36%

100 g masło

2 łyżecz. przyprawa do piernika

1 szczyp. cukrowe gwiazdki

1 szczyp. żurawina łowicz

Przygotowanie


1

Tarta: Ze składników na tartę wyrobić ciasto ( dodawane masło powinno być miękkie), wyłożyć spód formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut.

2

Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec 20 minut. Wyjąć, ostudzić.

3

W międzyczasie przygotować krem piernikowy. Spód wypełnić 3 łyżkami powideł, kolejno posmarować kremem piernikowym i wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny do stężenia kremu. Opcjonalnie udekorować gwiazdkami oraz świeżą żurawiną.

4

Krem piernikowy: Czekoladę roztopić razem z kremówką, ostudzić. Miękkie masło zmiksować, miksując wlewać roztopioną czekoladę i wsypać przyprawę do piernika oraz kakao.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

570

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

49

gram

Tłuszcze

39

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły