Tarta z kremem budyniowym i figami na spodzie z płatków kukurydzianych

lubella
Tarta z kremem budyniowym i figami na spodzie z płatków kukurydzianych

0

0 / 0

Wykorzystaj do przygotowania tarty smaczne i zdrowe płatki kukurydziane z pełnego ziarna. Wymieszaj je z cukrem i masłem, przygotowując w ten sposób smaczny i delikatny spód, a na wierzch ciasta wylej domowej roboty budyń waniliowy. Tarta najlepiej smakuje ozdobiona świeżymi figami!

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

4 szkl. lubella corn flakes pełne ziarno

100 g masło

1 łyżka cukier puder

500 mleko

100 g masło

2 szt. żółtka

2 łyżka skrobia ziemniaczana

2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

3 łyżka cukier

1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

5 szt. figa

2 łyżka lubella corn flakes pełne ziarno

Przygotowanie


1

Płatki Lubella Corn Flakes Pełne Ziarno zmiksować z cukrem i miękkim masłem. Masą, dociskając, wyłożyć formę do tarty (średnica 25 cm) i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopi. Piec 12 minut. Ostudzić.

2

Połowę mleka zagotować. W pozostałej części mleka wymieszać żółtka, cukier, obie mąki oraz ekstrakt waniliowy. Mieszankę wlać do gorącego mleka. Mieszać do momentu, aż masa zgęstnieje. Ostudzić.

3

Miękkie masło utrzeć i partiami, mieszając, przekładać masę budyniową. Przełożyć na kruchy spód, wyrównać i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.

4

Przed podaniem ozdobić świeżymi figami i posypać płatkami Lubella Corn Flakes Pełne Ziarno.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły