Tarta z kremem budyniowym i figami na spodzie z płatków kukurydzianych
lubella
Wykorzystaj do przygotowania tarty smaczne i zdrowe płatki kukurydziane z pełnego ziarna. Wymieszaj je z cukrem i masłem, przygotowując w ten sposób smaczny i delikatny spód, a na wierzch ciasta wylej domowej roboty budyń waniliowy. Tarta najlepiej smakuje ozdobiona świeżymi figami!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
363
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Wykorzystaj do przygotowania tarty smaczne i zdrowe płatki kukurydziane z pełnego ziarna. Wymieszaj je z cukrem i masłem, przygotowując w ten sposób smaczny i delikatny spód, a na wierzch ciasta wylej domowej roboty budyń waniliowy. Tarta najlepiej smakuje ozdobiona świeżymi figami!
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
4 szkl. lubella corn flakes pełne ziarno
100 g masło
1 łyżka cukier puder
500 mleko
100 g masło
2 szt. żółtka
2 łyżka skrobia ziemniaczana
2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
3 łyżka cukier
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
5 szt. figa
2 łyżka lubella corn flakes pełne ziarno
Przygotowanie
Płatki Lubella Corn Flakes Pełne Ziarno zmiksować z cukrem i miękkim masłem. Masą, dociskając, wyłożyć formę do tarty (średnica 25 cm) i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopi. Piec 12 minut. Ostudzić.
Połowę mleka zagotować. W pozostałej części mleka wymieszać żółtka, cukier, obie mąki oraz ekstrakt waniliowy. Mieszankę wlać do gorącego mleka. Mieszać do momentu, aż masa zgęstnieje. Ostudzić.
Miękkie masło utrzeć i partiami, mieszając, przekładać masę budyniową. Przełożyć na kruchy spód, wyrównać i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.
Przed podaniem ozdobić świeżymi figami i posypać płatkami Lubella Corn Flakes Pełne Ziarno.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
363
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.