Tarta z kapustą wigilijną
magdaab04
Tradycyjnie, ale w nowoczesnej odsłonie. Wytrawnie, ale z nutką słodyczy. Obowiązkowo bezmięsne, bo na wigilijny stół. Przed Państwem tarta z kapustą z grzybami i rodzynkami!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
834
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
75
gram
Tłuszcze
54
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tradycyjnie, ale w nowoczesnej odsłonie. Wytrawnie, ale z nutką słodyczy. Obowiązkowo bezmięsne, bo na wigilijny stół. Przed Państwem tarta z kapustą z grzybami i rodzynkami!
14
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
260 g mąka lubella puszysta krupczatka
160 g masło
1 szt. jajko
1 szczyp. sól
500 g kapusta kiszona
200 g cebula
20 dag. jabłka
50 g rodzynki
25 g grzyby suszone
75 g olej rzepakowy
3 szt. liść laurowy
5 szt. ziele angielskie
1 łyżka sól
1 łyżecz. pieprz
Przygotowanie
CIASTO KRUCHE: Wszystkie składniki do ciasta kruchego łączymy i zagniatamy (masło i jajka powinny być schłodzone). Formujemy kulę, zawijamy w folię i odkładamy na 1 godzinę do lodówki.
KAPUSTA WIGILIJNA: Grzyby umyć, namoczyć i ugotować w niewielkiej ilości wody. Kapustę lekko odcisnąć z soku, pokroić i ugotować w małej ilości wody z dodatkiem połowy oleju i przypraw. Cebulę dusić (nie doprowadzając do zarumienienia) na pozostałej ilości oleju. Do miękkiej, odparowanej z wody kapusty dodać wywar z grzybów, posiekany w cienkie paski grzyby, umyte rodzynki, duszoną cebulę oraz obrane i starte w wiórki jabłka. Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku i mieszając dusić kilka minut uważając, aby potrawa się nie przypaliła. Kapusta powinna być gęsta, niepodpływająca sosem. Taką kapustę można również wykorzystać jako farsz do pierogów, pasztecików lub krokietów
Wyciągnięte z lodówki ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i przenosimy do formy wysmarowanej masłem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy folię aluminiową, na której równomiernie rozprowadzamy obciążenie (np. groch, ryż, fasolę). Tak przygotowaną formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190° C na 15 minut. Po tym czasie usuwamy obciążenie i zapiekamy kolejne 10 minut. Na tak przygotowane ciasto nakładamy nadzienie i całość pieczemy w 180° C przez 25 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
834
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
75
gram
Tłuszcze
54
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka