Tarta z kapustą wigilijną

magdaab04
Tarta z kapustą wigilijną

0

0 / 0

Tradycyjnie, ale w nowoczesnej odsłonie. Wytrawnie, ale z nutką słodyczy. Obowiązkowo bezmięsne, bo na wigilijny stół. Przed Państwem tarta z kapustą z grzybami i rodzynkami!

14

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

260 g mąka lubella puszysta krupczatka

160 g masło

1 szt. jajko

1 szcz. sól

500 g kapusta kiszona

200 g cebula

20 dek. jabłka

50 g rodzynki

25 g grzyby suszone

75 g olej rzepakowy

3 szt. liść laurowy

5 szt. ziele angielskie

1 łyżka sól

1 łyżeczka pieprz

Przygotowanie


1

CIASTO KRUCHE: Wszystkie składniki do ciasta kruchego łączymy i zagniatamy (masło i jajka powinny być schłodzone). Formujemy kulę, zawijamy w folię i odkładamy na 1 godzinę do lodówki.

2

KAPUSTA WIGILIJNA: Grzyby umyć, namoczyć i ugotować w niewielkiej ilości wody. Kapustę lekko odcisnąć z soku, pokroić i ugotować w małej ilości wody z dodatkiem połowy oleju i przypraw. Cebulę dusić (nie doprowadzając do zarumienienia) na pozostałej ilości oleju. Do miękkiej, odparowanej z wody kapusty dodać wywar z grzybów, posiekany w cienkie paski grzyby, umyte rodzynki, duszoną cebulę oraz obrane i starte w wiórki jabłka. Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku i mieszając dusić kilka minut uważając, aby potrawa się nie przypaliła. Kapusta powinna być gęsta, niepodpływająca sosem. Taką kapustę można również wykorzystać jako farsz do pierogów, pasztecików lub krokietów

3

Wyciągnięte z lodówki ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i przenosimy do formy wysmarowanej masłem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy folię aluminiową, na której równomiernie rozprowadzamy obciążenie (np. groch, ryż, fasolę). Tak przygotowaną formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190° C na 15 minut. Po tym czasie usuwamy obciążenie i zapiekamy kolejne 10 minut. Na tak przygotowane ciasto nakładamy nadzienie i całość pieczemy w 180° C przez 25 minut.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły