Tarta z jeżynami i czerwonymi porzeczkami

lubella
Tarta z jeżynami i czerwonymi porzeczkami

0

0 / 0

Skarby lasu przemycone w przepysznej waniliowej tarcie. Skosztuj niezwykle smacznego deseru z dodatkiem jeżyn, malin i czerwonych porzeczek. Jesteśmy pewni, że poprosisz o dokładkę! Pierwszą, drugą… Na zdrowie!

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

0.50 kostka masło

3 łyżka cukier

1 opak. cukier waniliowy

250 g serek mascarpone

100 g biała czekolada

2 łyżka cukier puder

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

200 g maliny

200 g jeżyny

200 g porzeczki czerwone

Przygotowanie


1

W misce wymieszaj mąkę, cukier i cukier waniliowy.

2

Dodaj schłodzone masło pokrojone w małe kawałki.

3

Szybko zagnieć składniki, aż utworzą kruszonkę.

4

Zagnieć ciasto, formując kulę, owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30 minut.

5

Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na grubość około 3-4 mm i wyłóż nim formę do tarty (około 24 cm średnicy). Ponakłuwaj spód widelcem.

6

Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 20-25 minut, aż spód będzie złocisty. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.

7

Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstaw do przestygnięcia.

8

W misce wymieszaj mascarpone z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.

9

Dodaj przestudzoną białą czekoladę do mascarpone i delikatnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.

10

Na ostudzony spód wyłóż kremowe nadzienie z mascarpone i białej czekolady, równomiernie rozprowadzają masę.

11

Ułóż na wierzchu jeżyny, czerwone porzeczki i maliny.

12

Gotową tartę schłodź w lodówce przez co najmniej godzinę.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły