Tarta z jeżynami i czerwonymi porzeczkami
lubella
Skarby lasu przemycone w przepysznej waniliowej tarcie. Skosztuj niezwykle smacznego deseru z dodatkiem jeżyn, malin i czerwonych porzeczek. Jesteśmy pewni, że poprosisz o dokładkę! Pierwszą, drugą… Na zdrowie!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
421
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Skarby lasu przemycone w przepysznej waniliowej tarcie. Skosztuj niezwykle smacznego deseru z dodatkiem jeżyn, malin i czerwonych porzeczek. Jesteśmy pewni, że poprosisz o dokładkę! Pierwszą, drugą… Na zdrowie!
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
0.50 kostka masło
3 łyżka cukier
1 opak. cukier waniliowy
250 g serek mascarpone
100 g biała czekolada
2 łyżka cukier puder
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
200 g maliny
200 g jeżyny
200 g porzeczki czerwone
Przygotowanie
W misce wymieszaj mąkę, cukier i cukier waniliowy.
Dodaj schłodzone masło pokrojone w małe kawałki.
Szybko zagnieć składniki, aż utworzą kruszonkę.
Zagnieć ciasto, formując kulę, owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30 minut.
Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na grubość około 3-4 mm i wyłóż nim formę do tarty (około 24 cm średnicy). Ponakłuwaj spód widelcem.
Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 20-25 minut, aż spód będzie złocisty. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstaw do przestygnięcia.
W misce wymieszaj mascarpone z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
Dodaj przestudzoną białą czekoladę do mascarpone i delikatnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
Na ostudzony spód wyłóż kremowe nadzienie z mascarpone i białej czekolady, równomiernie rozprowadzają masę.
Ułóż na wierzchu jeżyny, czerwone porzeczki i maliny.
Gotową tartę schłodź w lodówce przez co najmniej godzinę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
421
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.