Tarta z jeżynami
mariola85
Zastanawiałam się, jaką oprawę smakową dać do jeżyn i wymyśliłam taką oto tartę;-))
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1824
kcal
Białka
55
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
155
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zastanawiałam się, jaką oprawę smakową dać do jeżyn i wymyśliłam taką oto tartę;-))
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
0.50 l mleko
1 szt. budyń śmietankowy
1 szt. cukier waniliowy
7 łyżka cukier
15 łyżka mąka pszenna krupczatka lubelli
3 łyżka żelatyna
100 dag. masło
250 dag. twaróg
Przygotowanie
Z mąki, masła, 4 czubate łyżki cukru i 1 żółtka zagnieść ciasto i wstawić je do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wykleć ciasto na wysmarowaną masłem i posypaną bułką formę. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około pół godziny. Wystudzić.
Zrobić budyń: budyniowy proszek wymieszać w pół szklanki mleka i 3 łyżkami cukru (jeśli mamy budyń bez cukru) - gotować około minuty i zostawić do ostygnięcia.
Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje podgrzać ją, aż się rozpuści.
Zmiksować budyń z cukrem waniliowym i serkiem, dodawać po łyżce żelatyny.
Wykładać masę budyniową na ostudzoną tartę. Posypać jeżynami i wstawić do lodówki na 4 godziny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1824
kcal
Białka
55
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
155
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.