Tarta z jeżynami

mariola85
Tarta z jeżynami

0

0 / 0

Zastanawiałam się, jaką oprawę smakową dać do jeżyn i wymyśliłam taką oto tartę;-))

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

0.50 l mleko

1 szt. budyń śmietankowy

1 szt. cukier waniliowy

7 łyżka cukier

15 łyżka mąka pszenna krupczatka lubelli

3 łyżka żelatyna

100 dag. masło

250 dag. twaróg

Przygotowanie


1

Z mąki, masła, 4 czubate łyżki cukru i 1 żółtka zagnieść ciasto i wstawić je do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wykleć ciasto na wysmarowaną masłem i posypaną bułką formę. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około pół godziny. Wystudzić.

2

Zrobić budyń: budyniowy proszek wymieszać w pół szklanki mleka i 3 łyżkami cukru (jeśli mamy budyń bez cukru) - gotować około minuty i zostawić do ostygnięcia.

3

Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje podgrzać ją, aż się rozpuści.

4

Zmiksować budyń z cukrem waniliowym i serkiem, dodawać po łyżce żelatyny.

5

Wykładać masę budyniową na ostudzoną tartę. Posypać jeżynami i wstawić do lodówki na 4 godziny.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1824

kcal

Białka

55

gram

Węglowodany

51

gram

Tłuszcze

155

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły