Tarta z jabłkami i bezą

maspexdigital
Tarta z jabłkami i bezą

0

4 / 9

Idealnie chrupiący spód, aromatyczne jabłka i słodka beza. Spróbuj tego deseru, a na pewno nie pożałujesz. Posmakuje każdemu miłośnikowi słodkości! Gwarantujemy :)

15

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

150 g mąka lubella puszysta tortowa

80 g masło

2 łyżka cukier trzcinowy

1 łyżecz. proszek do pieczenia

2 łyżka mleko

2 szt. żółtka jaja kurzego

100 g dżem łowicz 100% z owoców brzoskwinia

0.50 kg jabłka

1 łyżecz. cynamon

1 łyżecz. skórka pomarańczowa

1 łyżka sok z cytryny

2 łyżka masło

2 szt. białko jaja kurzego

100 g cukier

1 łyżecz. mąka ziemniaczana

Przygotowanie


1

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Masło kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy cukier. Składniki mieszamy ze sobą, przecieramy między palcami.

2

Dodajemy żółtka i zagniatamy krótko ciasto w jednolitą kulkę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1h.

3

Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w cienkie plasterki.

4

Na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy jabłka oraz cynamon i startą skórkę pomarańczy. Podsmażamy przez 5 minut – cały czas mieszając.

5

Podsmażone jabłka polewamy sokiem z cytryny i mieszamy z dżemem brzoskwiniowym.

6

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

7

Ciasto wyciągamy z lodówki. Wałkujemy i w razie potrzeby podsypujemy mąką. Przekładamy na formę do tarty wysmarowaną wcześniej odrobiną masła. Ciasto nakłuwamy widelcem.

8

Podpiekamy spód przez 15 minut.

9

Następnie na podpieczony spód przekładamy jabłka. Podpiekamy przez 10 minut.

10

Białka ubijamy w misce na puszystą pianę. Dodajemy cukier, łyżka po łyżce, bardzo powoli. Ubijamy do momentu, aż przestaniemy błyszczeć chrzęszczący cukier. Pod sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.

11

Z piekarnika wyciągamy tartę, nakładamy bezę i pieczemy przez 20 minut. Temperaturę zmniejszamy do 170 stopni. Tartę zostawiamy w nagrzanym piekarniku i wyciągamy dopiero po kilku godzinach gdy piekarnik całkowicie ostygnie.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

243

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

35

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły