Tarta z jabłkami i bezą
maspexdigital
Idealnie chrupiący spód, aromatyczne jabłka i słodka beza. Spróbuj tego deseru, a na pewno nie pożałujesz. Posmakuje każdemu miłośnikowi słodkości! Gwarantujemy :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
243
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 9
Idealnie chrupiący spód, aromatyczne jabłka i słodka beza. Spróbuj tego deseru, a na pewno nie pożałujesz. Posmakuje każdemu miłośnikowi słodkości! Gwarantujemy :)
15
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
150 g mąka lubella puszysta tortowa
80 g masło
2 łyżka cukier trzcinowy
1 łyżecz. proszek do pieczenia
2 łyżka mleko
2 szt. żółtka jaja kurzego
100 g dżem łowicz 100% z owoców brzoskwinia
0.50 kg jabłka
1 łyżecz. cynamon
1 łyżecz. skórka pomarańczowa
1 łyżka sok z cytryny
2 łyżka masło
2 szt. białko jaja kurzego
100 g cukier
1 łyżecz. mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Masło kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy cukier. Składniki mieszamy ze sobą, przecieramy między palcami.
Dodajemy żółtka i zagniatamy krótko ciasto w jednolitą kulkę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1h.
Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w cienkie plasterki.
Na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy jabłka oraz cynamon i startą skórkę pomarańczy. Podsmażamy przez 5 minut – cały czas mieszając.
Podsmażone jabłka polewamy sokiem z cytryny i mieszamy z dżemem brzoskwiniowym.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasto wyciągamy z lodówki. Wałkujemy i w razie potrzeby podsypujemy mąką. Przekładamy na formę do tarty wysmarowaną wcześniej odrobiną masła. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Podpiekamy spód przez 15 minut.
Następnie na podpieczony spód przekładamy jabłka. Podpiekamy przez 10 minut.
Białka ubijamy w misce na puszystą pianę. Dodajemy cukier, łyżka po łyżce, bardzo powoli. Ubijamy do momentu, aż przestaniemy błyszczeć chrzęszczący cukier. Pod sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Z piekarnika wyciągamy tartę, nakładamy bezę i pieczemy przez 20 minut. Temperaturę zmniejszamy do 170 stopni. Tartę zostawiamy w nagrzanym piekarniku i wyciągamy dopiero po kilku godzinach gdy piekarnik całkowicie ostygnie.