Tarta z jabłkami

lubella
Tarta z jabłkami

0

0 / 0

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

400 g mąka lubella puszysta krupczatka

4 szt. jaja l

120 g masło

60 g cukier

1 opak. cukier waniliowy

1 kg jabłka

1 szt. cytryna

1 szt. pomarańcza

4 łyżka miód

1 łyżecz. cynamon

10 g cukier brązowy

Przygotowanie


1

Mąkę starannie wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i dodaj masło. Za pomocą noża posiekaj masło i wszystko dokładnie wymieszaj.

2

Następnie dodaj jajka i zagnij ciasto. Uformuj je w kulę, owiń w folię spożywczą i odstaw na 45 minut do lodówki.

3

Jabłka obrane i pokrojone w grube plastry gotuj w soku z pomarańczy z dodatkiem miodu i startej skórki z cytryny przez 2 minuty. Następnie dodaj cukier i cynamon, całość dokładnie zamieszaj.

4

Formę na tartę posmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj na cienką warstwę i wyłóż nim formę. Dodaj farsz.

5

Z pozostałego ciasta wytnij paski o szerokości 3 cm, ułóż je na farszu, tworząc kratkę. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu, przez 25 min. UWAGA: Pamiętaj, by zrobić kilka nakłuć na spodzie ciasta przed włożeniem go do piekarnika. Dzięki temu powietrze będzie lepiej krążyło w cieście i tarta dobrze się upiecze.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

3962

kcal

Białka

108

gram

Węglowodany

639

gram

Tłuszcze

127

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły