Tarta z jabłkami
lubella
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3962
kcal
Białka
108
gram
Węglowodany
639
gram
Tłuszcze
127
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
400 g mąka lubella puszysta krupczatka
4 szt. jaja l
120 g masło
60 g cukier
1 opak. cukier waniliowy
1 kg jabłka
1 szt. cytryna
1 szt. pomarańcza
4 łyżka miód
1 łyżecz. cynamon
10 g cukier brązowy
Przygotowanie
Mąkę starannie wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i dodaj masło. Za pomocą noża posiekaj masło i wszystko dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj jajka i zagnij ciasto. Uformuj je w kulę, owiń w folię spożywczą i odstaw na 45 minut do lodówki.
Jabłka obrane i pokrojone w grube plastry gotuj w soku z pomarańczy z dodatkiem miodu i startej skórki z cytryny przez 2 minuty. Następnie dodaj cukier i cynamon, całość dokładnie zamieszaj.
Formę na tartę posmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj na cienką warstwę i wyłóż nim formę. Dodaj farsz.
Z pozostałego ciasta wytnij paski o szerokości 3 cm, ułóż je na farszu, tworząc kratkę. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu, przez 25 min. UWAGA: Pamiętaj, by zrobić kilka nakłuć na spodzie ciasta przed włożeniem go do piekarnika. Dzięki temu powietrze będzie lepiej krążyło w cieście i tarta dobrze się upiecze.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3962
kcal
Białka
108
gram
Węglowodany
639
gram
Tłuszcze
127
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.