0

Składniki

400 Gramów
4 Sztuki
jajka
120 Gramów
masło
60 Gramów
cukier
1 Opakowanie
CUKIER WANILIOWY
1 Kilogram
jabłka
1 Sztuka
cytryna
1 Sztuka
pomarańcza
4 Łyżki
miód
1 Łyżeczka
cynamon
10 Gramów
Cukier brązowy
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mąkę starannie wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i dodaj masło. Za pomocą noża posiekaj masło i wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Następnie dodaj jajka i zagnij ciasto. Uformuj je w kulę, owiń w folię spożywczą i odstaw na 45 minut do lodówki.
  3. Jabłka obrane i pokrojone w grube plastry gotuj w soku z pomarańczy z dodatkiem miodu i startej skórki z cytryny przez 2 minuty. Następnie dodaj cukier i cynamon, całość dokładnie zamieszaj.
  4. Formę na tartę posmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj na cienką warstwę i wyłóż nim formę. Dodaj farsz.
  5. Z pozostałego ciasta wytnij paski o szerokości 3 cm, ułóż je na farszu, tworząc kratkę. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu, przez 25 min. UWAGA: Pamiętaj, by zrobić kilka nakłuć na spodzie ciasta przed włożeniem go do piekarnika. Dzięki temu powietrze będzie lepiej krążyło w cieście i tarta dobrze się upiecze.

Podobne przepisy

Puszysta tarta z jabłkami!

Średni Do 1 godz
Puszysta tarta z jabłkami!

Tosty francuskie z domową konfiturą z jabłek

Łatwy Do 40 min
Tosty francuskie z domową konfiturą z jabłek

Ciastka owsiane z czekoladą

Średni Do 1 godz
Ciastka owsiane z czekoladą

Karmelowe owoce na czekoladowych świdrach

Łatwy Do 40 min
Karmelowe owoce na czekoladowych świdrach

Mazurek

Łatwy Do 1 godz
Mazurek

Odwrócone ciasto z jabłkami

Łatwy Do 3 godz
Odwrócone ciasto z jabłkami

Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

Łatwy Do 1 godz
Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

Szybki piernik świąteczny z powidłami

Średni Do 2 godz
Szybki piernik świąteczny z powidłami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!