Tarta z jabłkami
lubella
0
0 / 0
0
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
?
Kcal/porcja
Składniki
1 porcja
Składniki
400 gr mąka lubella puszysta krupczatka
4 szt jaja l
120 gr masło
60 gr cukier
1 opak. cukier waniliowy
1 kg jabłka
1 szt cytryna
1 szt pomarańcza
4 łyżka miód
1 łyżeczka cynamon
10 gr cukier brązowy
Przygotowanie
Mąkę starannie wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i dodaj masło. Za pomocą noża posiekaj masło i wszystko dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj jajka i zagnij ciasto. Uformuj je w kulę, owiń w folię spożywczą i odstaw na 45 minut do lodówki.
Jabłka obrane i pokrojone w grube plastry gotuj w soku z pomarańczy z dodatkiem miodu i startej skórki z cytryny przez 2 minuty. Następnie dodaj cukier i cynamon, całość dokładnie zamieszaj.
Formę na tartę posmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj na cienką warstwę i wyłóż nim formę. Dodaj farsz.
Z pozostałego ciasta wytnij paski o szerokości 3 cm, ułóż je na farszu, tworząc kratkę. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu, przez 25 min. UWAGA: Pamiętaj, by zrobić kilka nakłuć na spodzie ciasta przed włożeniem go do piekarnika. Dzięki temu powietrze będzie lepiej krążyło w cieście i tarta dobrze się upiecze.