Tarta z jabłkami

Lubella
Tarta z jabłkami

0

0 / 0

Tarta z jabłkami to ponadczasowy deser, który zachwyca kruchym ciastem i aromatycznym nadzieniem z soczystych, karmelizowanych jabłek. Delikatnie cynamonowa, lekko słodka i pełna naturalnego smaku – idealna na każdą okazję! Możesz podać ją na ciepło z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną, tworząc deser, któremu nikt się nie oprze. To prosty i efektowny wypiek, który sprawdzi się zarówno na rodzinne spotkania, jak i do popołudniowej kawy. Wypróbuj przepis i ciesz się smakiem domowej tarty z jabłkami!

13

Składniki

70 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Ciasto kruche

250 g mąka pszenna lubella

125 g masło

50 g cukier puder

1 szt. żółtko

2 łyżka zimna woda

1 szczyp. sól

Nadzienie

5 szt. jabłka

3 łyżka cukier brązowy

1 łyżecz. cynamon

0.50 szt. cytryna

1 łyżecz. mąka ziemnaczana

Dodatkowo

1 szt. jajko do smarowania ciasta

1 szt. cukier puder do posypania

Przygotowanie


1

Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. W misce wymieszaj mąkę z solą i cukrem pudrem.

2

Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i rozetrzyj palcami lub posiekaj nożem, aż powstanie kruszonka.

3

Dodaj żółtko i stopniowo dolewaj zimną wodę, zagniatając ciasto do momentu, aż zacznie się łączyć.

4

Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.

5

W międzyczasie przygotuj nadzienie. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.

6

Skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

7

Dodaj cukier, cynamon i opcjonalnie mąkę ziemniaczaną, jeśli jabłka puszczają dużo soku. Dokładnie wymieszaj.

8

Rozwałkuj schłodzone ciasto na oprószonej mąką stolnicy i wyłóż nim formę do tarty (ok. 24 cm średnicy). Nakłuj widelcem.

9

Wyłóż na ciasto przygotowane jabłka, układając je w dekoracyjny sposób.

10

Jeśli chcesz, możesz udekorować tartę paskami z pozostałego ciasta.

11

Jeśli chcesz, możesz udekorować tartę paskami z pozostałego ciasta.

12

Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 35-40 minut, aż ciasto będzie złociste, a jabłka miękkie.

13

Po wystudzeniu posyp tartę cukrem pudrem i podawaj solo lub z lodami waniliowymi.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

101

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

17

gram

Tłuszcze

3

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły