Tarta z jabłkami

Lubella

Tarta z jabłkami to ponadczasowy deser, który zachwyca kruchym ciastem i aromatycznym nadzieniem z soczystych, karmelizowanych jabłek. Delikatnie cynamonowa, lekko słodka i pełna naturalnego smaku – idealna na każdą okazję! Możesz podać ją na ciepło z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną, tworząc deser, któremu nikt się nie oprze. To prosty i efektowny wypiek, który sprawdzi się zarówno na rodzinne spotkania, jak i do popołudniowej kawy. Wypróbuj przepis i ciesz się smakiem domowej tarty z jabłkami!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
101
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tarta z jabłkami to ponadczasowy deser, który zachwyca kruchym ciastem i aromatycznym nadzieniem z soczystych, karmelizowanych jabłek. Delikatnie cynamonowa, lekko słodka i pełna naturalnego smaku – idealna na każdą okazję! Możesz podać ją na ciepło z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną, tworząc deser, któremu nikt się nie oprze. To prosty i efektowny wypiek, który sprawdzi się zarówno na rodzinne spotkania, jak i do popołudniowej kawy. Wypróbuj przepis i ciesz się smakiem domowej tarty z jabłkami!
13
Składniki
70 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Ciasto kruche
250 g mąka pszenna lubella
125 g masło
50 g cukier puder
1 szt. żółtko
2 łyżka zimna woda
1 szczyp. sól
Nadzienie
5 szt. jabłka
3 łyżka cukier brązowy
1 łyżecz. cynamon
0.50 szt. cytryna
1 łyżecz. mąka ziemnaczana
Dodatkowo
1 szt. jajko do smarowania ciasta
1 szt. cukier puder do posypania
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. W misce wymieszaj mąkę z solą i cukrem pudrem.
Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i rozetrzyj palcami lub posiekaj nożem, aż powstanie kruszonka.
Dodaj żółtko i stopniowo dolewaj zimną wodę, zagniatając ciasto do momentu, aż zacznie się łączyć.
Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
Skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Dodaj cukier, cynamon i opcjonalnie mąkę ziemniaczaną, jeśli jabłka puszczają dużo soku. Dokładnie wymieszaj.
Rozwałkuj schłodzone ciasto na oprószonej mąką stolnicy i wyłóż nim formę do tarty (ok. 24 cm średnicy). Nakłuj widelcem.
Wyłóż na ciasto przygotowane jabłka, układając je w dekoracyjny sposób.
Jeśli chcesz, możesz udekorować tartę paskami z pozostałego ciasta.
Jeśli chcesz, możesz udekorować tartę paskami z pozostałego ciasta.
Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 35-40 minut, aż ciasto będzie złociste, a jabłka miękkie.
Po wystudzeniu posyp tartę cukrem pudrem i podawaj solo lub z lodami waniliowymi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
101
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.