Tarta z jabłkami

m7
Tarta z jabłkami

0

0 / 0

Tarta z jabłkami jest rewelacyjna w swojej prostocie. Kruche ciasto, cynamon, jabłka to połączenie, które zawsze się sprawdza.

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


40 porcji

Składniki

1 kg jabłka

1 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. cukier waniliowy

2 łyżka śmietana 18%

2 łyżka cynamon

30 dek. mąka pszenna tortowa

15 dek. masło

10 dek. cukier

20 dek. cukier

Przygotowanie


1

Mąkę przesiewamy na stolnicy, dajemy cukier, żółtko, masło i śmietanę. Zarabiamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki.

2

Bierzemy dwie trzecie ciasta i rozwałkujemy. Dajemy na blachę i podpiekamy, ale nie rumienimy, w 200 stopniach. Dajemy masę z jabłek, posypujemy cynamonem. Resztę ciasta wałkujemy. kroimy w cienkie paski i układamy na jabłkach w kratkę i pieczemy w 200 stopniach ok. 20-30 minut. Na jasnozłoty kolor.

3

jabłka kroimy na małe kawałki. dajemy do garnka, dodajemy 20 dag cukru i nieco wody i gotujemy. Odstawiamy i studzimy.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły