Tarta z jabłkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Tarta z jabłkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977335636.jpeg&w=3840&q=75)
Tarta z jabłkami jest rewelacyjna w swojej prostocie. Kruche ciasto, cynamon, jabłka to połączenie, które zawsze się sprawdza.
0
0 / 0
Tarta z jabłkami jest rewelacyjna w swojej prostocie. Kruche ciasto, cynamon, jabłka to połączenie, które zawsze się sprawdza.
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
40 porcji
Składniki
1 kg jabłka
1 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. cukier waniliowy
2 łyżka śmietana 18%
2 łyżka cynamon
30 dag. mąka pszenna tortowa
15 dag. masło
10 dag. cukier
20 dag. cukier
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy na stolnicy, dajemy cukier, żółtko, masło i śmietanę. Zarabiamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Bierzemy dwie trzecie ciasta i rozwałkujemy. Dajemy na blachę i podpiekamy, ale nie rumienimy, w 200 stopniach. Dajemy masę z jabłek, posypujemy cynamonem. Resztę ciasta wałkujemy. kroimy w cienkie paski i układamy na jabłkach w kratkę i pieczemy w 200 stopniach ok. 20-30 minut. Na jasnozłoty kolor.
jabłka kroimy na małe kawałki. dajemy do garnka, dodajemy 20 dag cukru i nieco wody i gotujemy. Odstawiamy i studzimy.