Tarta z jabłkami

m7
Tarta z jabłkami

0

0 / 0

Tarta z jabłkami jest rewelacyjna w swojej prostocie. Kruche ciasto, cynamon, jabłka to połączenie, które zawsze się sprawdza.

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


40 porcji

Składniki

1 kg jabłka

1 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. cukier waniliowy

2 łyżka śmietana 18%

2 łyżka cynamon

30 dag. mąka pszenna tortowa

15 dag. masło

10 dag. cukier

20 dag. cukier

Przygotowanie


1

Mąkę przesiewamy na stolnicy, dajemy cukier, żółtko, masło i śmietanę. Zarabiamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki.

2

Bierzemy dwie trzecie ciasta i rozwałkujemy. Dajemy na blachę i podpiekamy, ale nie rumienimy, w 200 stopniach. Dajemy masę z jabłek, posypujemy cynamonem. Resztę ciasta wałkujemy. kroimy w cienkie paski i układamy na jabłkach w kratkę i pieczemy w 200 stopniach ok. 20-30 minut. Na jasnozłoty kolor.

3

jabłka kroimy na małe kawałki. dajemy do garnka, dodajemy 20 dag cukru i nieco wody i gotujemy. Odstawiamy i studzimy.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

101

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

17

gram

Tłuszcze

3

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły