Tarta z jabłkami
m7
Tarta z jabłkami jest rewelacyjna w swojej prostocie. Kruche ciasto, cynamon, jabłka to połączenie, które zawsze się sprawdza.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
101
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tarta z jabłkami jest rewelacyjna w swojej prostocie. Kruche ciasto, cynamon, jabłka to połączenie, które zawsze się sprawdza.
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
40 porcji
Składniki
1 kg jabłka
1 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. cukier waniliowy
2 łyżka śmietana 18%
2 łyżka cynamon
30 dag. mąka pszenna tortowa
15 dag. masło
10 dag. cukier
20 dag. cukier
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy na stolnicy, dajemy cukier, żółtko, masło i śmietanę. Zarabiamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Bierzemy dwie trzecie ciasta i rozwałkujemy. Dajemy na blachę i podpiekamy, ale nie rumienimy, w 200 stopniach. Dajemy masę z jabłek, posypujemy cynamonem. Resztę ciasta wałkujemy. kroimy w cienkie paski i układamy na jabłkach w kratkę i pieczemy w 200 stopniach ok. 20-30 minut. Na jasnozłoty kolor.
jabłka kroimy na małe kawałki. dajemy do garnka, dodajemy 20 dag cukru i nieco wody i gotujemy. Odstawiamy i studzimy.