Tarta z gruszkami i marcepanem

Lubella
Tarta z gruszkami i marcepanem

1

0 / 0

Tarta z gruszkami i marcepanem to pyszny deser, który idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje, takie jak rodzinne spotkania, przyjęcia urodzinowe lub święta. Łączy w sobie delikatną słodycz owoców z wyrazistym smakiem marcepanu. Gotową tartę można serwować na ciepło, co wydobywa jeszcze więcej aromatu z gruszek, lub na zimno – wtedy świetnie współgra z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Smacznego!

12

Składniki

70 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Ciasto

200 g mąka pszenna lubella

100 g masło

50 g cukier puder

1 szt. żółtko

1 łyżka zimna woda

Nadzienie

100 g marcepan

100 g masło

2 szt. jajka kurze

70 g cukier

100 g zmielone migdały

3 szt. gruszki

1 łyżecz. sok z cytryny

Przygotowanie


1

W misce wymieszaj mąkę i cukier puder. Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło i zacznij je szybko zagniatać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodaj żółtko i, jeśli potrzeba, łyżkę zimnej wody, aby ciasto się związało. Uformuj kulę z ciasta, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.

2

W międzyczasie, w osobnej misce, zmiksuj miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka, po jednym na raz, dobrze miksując po każdym dodaniu. Następnie dodaj mielone migdały oraz starty marcepan i wymieszaj całość na gładki krem.

3

Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki. Skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

4

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm i wyłóż nim formę do tarty (około 24 cm średnicy). Nakłuj spód widelcem, aby ciasto nie urosło podczas pieczenia. Wstaw formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 10 minut, aby lekko podpiec spód.

5

Na podpieczony spód wyłóż marcepanowo-migdałowy krem, równomiernie rozsmarowując go. Na wierzchu ułóż plasterki gruszek, lekko wciskając je w masę. Tartę piecz w temperaturze 180°C przez około 35-40 minut, aż nadzienie będzie złociste, a ciasto kruche.

6

Gotową tartę ostudź. Przed podaniem możesz posypać ją odrobiną cukru pudru lub cynamonu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły