Tarta z gruszką i serem kozim

Lubella
Tarta z gruszką i serem kozim

1

0 / 0

Tarta z gruszką i serem kozim to połączenie chrupiącego ciasta, słodkich kawałków owoców oraz smaku koziego sera. Zasmakuje każdemu, kto lubi słodko-słone kombinacje kulinarne. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Ciasto

250 g mąka pszenna lubella

150 g masło

1 szt.

1 łyżecz. sól

Masa

1 łyżka mleko

2 szt. gruszki twarde

200 g ser kozi roladka

200 g śmietanka 30%

4 szt.

2 szt. żółtka jaj

150 g ser mozarella twardy tarty

1 pęcz. świeży tymianek

1 szczyp. sól i pieprz

Przygotowanie


1

Przesiej mąkę przez sito, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i sól. Palcami rozdrobnij jak kruszonkę, dodaj jajko i mleko, a następnie zagnieć ciasto.

2

Ciasto owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na 15 minut.

3

Rozwałkuj ciasto tak, aby pokryło całą formę do tarty. Przełóż na formę, dociśnij palcami, a spód nakłuj widelcem. Schowaj do lodówki na kolejne 20 minut.

4

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

5

W międzyczasie wymieszaj śmietankę z jajkami, żółtkami, tartym serem, pieprzem, solą i posiekanym świeżym tymiankiem.

6

Gruszki umyj i przekrój na pół. Wydrąż gniazda nasienne i pokrój w plastry. Ser kozi pokrój w talarki.

7

Formę z ciastem przełóż papierem do pieczenia i obciąż garnkiem (tak, aby nie rosło). Podpiecz w piekarniku 15 minut.

8

Wyjmij formę z ciastem z piekarnika, wlej masę jajeczną, ułóż pokrojone plastry gruszki oraz talarki z sera. Całość piecz ok. 25-30 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły