Tarta z gruszką i serem kozim
Lubella
Tarta z gruszką i serem kozim to połączenie chrupiącego ciasta, słodkich kawałków owoców oraz smaku koziego sera. Zasmakuje każdemu, kto lubi słodko-słone kombinacje kulinarne. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
560
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
39
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Tarta z gruszką i serem kozim to połączenie chrupiącego ciasta, słodkich kawałków owoców oraz smaku koziego sera. Zasmakuje każdemu, kto lubi słodko-słone kombinacje kulinarne. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Ciasto
250 g mąka pszenna lubella
150 g masło
1 szt. jajka kurze
1 łyżecz. sól
Masa
1 łyżka mleko
2 szt. gruszki twarde
200 g ser kozi roladka
200 g śmietanka 30%
4 szt. jajka kurze
2 szt. żółtka jaj
150 g ser mozarella twardy tarty
1 pęcz. świeży tymianek
1 szczyp. sól i pieprz
Przygotowanie
Przesiej mąkę przez sito, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i sól. Palcami rozdrobnij jak kruszonkę, dodaj jajko i mleko, a następnie zagnieć ciasto.
Ciasto owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na 15 minut.
Rozwałkuj ciasto tak, aby pokryło całą formę do tarty. Przełóż na formę, dociśnij palcami, a spód nakłuj widelcem. Schowaj do lodówki na kolejne 20 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
W międzyczasie wymieszaj śmietankę z jajkami, żółtkami, tartym serem, pieprzem, solą i posiekanym świeżym tymiankiem.
Gruszki umyj i przekrój na pół. Wydrąż gniazda nasienne i pokrój w plastry. Ser kozi pokrój w talarki.
Formę z ciastem przełóż papierem do pieczenia i obciąż garnkiem (tak, aby nie rosło). Podpiecz w piekarniku 15 minut.
Wyjmij formę z ciastem z piekarnika, wlej masę jajeczną, ułóż pokrojone plastry gruszki oraz talarki z sera. Całość piecz ok. 25-30 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
560
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
39
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.