Tarta z figami i kozim serem
maspexdigital
Co powiecie na przepis na tartę z figami i kozim serem? Oto proste danie, które zachwyci Cię smakiem. Wytrawna tarta to świetny pomysł na obiad lub romantyczną kolację. Zaskocz nią swoją drugą połówkę! :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
559
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Co powiecie na przepis na tartę z figami i kozim serem? Oto proste danie, które zachwyci Cię smakiem. Wytrawna tarta to świetny pomysł na obiad lub romantyczną kolację. Zaskocz nią swoją drugą połówkę! :)
15
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
150 g mąka lubella puszysta tortowa
70 g masło
2 łyżka mleko
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szt. jabłko
1 szczyp. sól
1 łyżecz. zioła prowansalskie
100 g ser kozi
3 łyżka śmietana 18%
2 szt. jajko
3 szt. figa
4 łyżka żurawina łowicz
2 łyżka orzechy włoskie posiekane
1 łyżka natka pietruszki
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Masło kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy sól i zioła prowansalskie. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, przecieramy między palcami.
Dodajemy jajko oraz mleko. Zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki.
W misce mieszamy śmietanę z jajkami i pokruszonym serem kozim. Doprawiamy solą i pieprzem.
Orzechy włoskie kruszymy. Figi myjemy i kroimy w plasterki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy i przekładamy do wcześniej wysmarowanej masłem formy na tartę. Nakłuwamy ciasto widelcem.
Spód podpiekamy przez 20 minut.
Następnie przelewamy nasze nadzienie na spód. Układamy figi, lekko je wbijamy. Nakładamy kleksy z żurawiny. Pieczemy przez 20 minut. Wyciągamy tartę, nakładamy pokruszone orzechy i ponownie wkładamy tartę do piekarnika – tym razem na 5 minut. Podajemy ze świeżą, posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
559
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.