Tarta z figami i kozim serem

maspexdigital
Tarta z figami i kozim serem

0

0 / 0

Co powiecie na przepis na tartę z figami i kozim serem? Oto proste danie, które zachwyci Cię smakiem. Wytrawna tarta to świetny pomysł na obiad lub romantyczną kolację. Zaskocz nią swoją drugą połówkę! :)

15

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

150 g mąka lubella puszysta tortowa

70 g masło

2 łyżka mleko

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szt. jabłko

1 szczyp. sól

1 łyżecz. zioła prowansalskie

100 g ser kozi

3 łyżka śmietana 18%

2 szt. jajko

3 szt. figa

4 łyżka żurawina łowicz

2 łyżka orzechy włoskie posiekane

1 łyżka natka pietruszki

1 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Masło kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy sól i zioła prowansalskie. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, przecieramy między palcami.

2

Dodajemy jajko oraz mleko. Zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki.

3

W misce mieszamy śmietanę z jajkami i pokruszonym serem kozim. Doprawiamy solą i pieprzem.

4

Orzechy włoskie kruszymy. Figi myjemy i kroimy w plasterki.

5

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

6

Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy i przekładamy do wcześniej wysmarowanej masłem formy na tartę. Nakłuwamy ciasto widelcem.

7

Spód podpiekamy przez 20 minut.

8

Następnie przelewamy nasze nadzienie na spód. Układamy figi, lekko je wbijamy. Nakładamy kleksy z żurawiny. Pieczemy przez 20 minut. Wyciągamy tartę, nakładamy pokruszone orzechy i ponownie wkładamy tartę do piekarnika – tym razem na 5 minut. Podajemy ze świeżą, posiekaną natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

559

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

53

gram

Tłuszcze

31

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły