Tarta z czterech gatunków mąki

m7
Tarta z  czterech gatunków mąki

1

0 / 0

Pyszna tarta, inna niż wszystkie, bo z różnych mąk. Z dodatkiem orzechów i karmelu smakuje rewelacyjnie.

14

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 łyżecz. proszek do pieczenia

160 g margaryna zwykła

1 szkl. mąka pszenna tortowa

0.75 szkl. orzechy włoskie

1 szt. żółtko jaja kurzego

1 łyżka śmietana 12%

3 łyżka cukier puder

3 łyżka woda

2 łyżka miód pszczeli

10 dag. cukier

10 dag. masło

0.50 szkl. mąka gryczana

0.50 szkl. mąka sojowa pełnotłusta

0.50 szkl. kaszka kukurydziana

Przygotowanie


1

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtko, śmietanę, cukier puder i margarynę i zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na dnie formy.

2

Cukier wysmażyć na patelni na malutkim ogniu. Kiedy zacznie brązowieć dodać wodę, miód, masło energicznie mieszać, bo łatwo ulega zbryleniu. Do karmelu wrzucić orzechy grubo krojone, smażyć jeszcze minutę i wylać karmel na ciasto.

3

Piec w temperaturze 190 stopni około 40 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły