Tarta z czterech gatunków mąki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Tarta z czterech gatunków mąki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973957953.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszna tarta, inna niż wszystkie, bo z różnych mąk. Z dodatkiem orzechów i karmelu smakuje rewelacyjnie.
1
0 / 0
Pyszna tarta, inna niż wszystkie, bo z różnych mąk. Z dodatkiem orzechów i karmelu smakuje rewelacyjnie.
14
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
160 g margaryna zwykła
1 szkl. mąka pszenna tortowa
0.75 szkl. orzechy włoskie
1 szt. żółtko jaja kurzego
1 łyżka śmietana 12%
3 łyżka cukier puder
3 łyżka woda
2 łyżka miód pszczeli
10 dag. cukier
10 dag. masło
0.50 szkl. mąka gryczana
0.50 szkl. mąka sojowa pełnotłusta
0.50 szkl. kaszka kukurydziana
Przygotowanie
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtko, śmietanę, cukier puder i margarynę i zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na dnie formy.
Cukier wysmażyć na patelni na malutkim ogniu. Kiedy zacznie brązowieć dodać wodę, miód, masło energicznie mieszać, bo łatwo ulega zbryleniu. Do karmelu wrzucić orzechy grubo krojone, smażyć jeszcze minutę i wylać karmel na ciasto.
Piec w temperaturze 190 stopni około 40 minut.