Tarta z czterech gatunków mąki

m7
Tarta z  czterech gatunków mąki

Średnia 0 / 0

Oceń!

Pyszna tarta, inna niż wszystkie, bo z różnych mąk. Z dodatkiem orzechów i karmelu smakuje rewelacyjnie.

14

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 łyżecz. proszek do pieczenia

160 g margaryna zwykła

1 szkl. mąka pszenna tortowa

0.75 szkl. orzechy włoskie

1 szt. żółtko jaja kurzego

1 łyżka śmietana 12%

3 łyżka cukier puder

3 łyżka woda

2 łyżka miód pszczeli

10 dag. cukier

10 dag. masło

0.50 szkl. mąka gryczana

0.50 szkl. mąka sojowa pełnotłusta

0.50 szkl. kaszka kukurydziana

Przygotowanie


Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtko, śmietanę, cukier puder i margarynę i zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na dnie formy.

Cukier wysmażyć na patelni na malutkim ogniu. Kiedy zacznie brązowieć dodać wodę, miód, masło energicznie mieszać, bo łatwo ulega zbryleniu. Do karmelu wrzucić orzechy grubo krojone, smażyć jeszcze minutę i wylać karmel na ciasto.

Piec w temperaturze 190 stopni około 40 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

941

kcal

Białka

17

gram

Węglowodany

90

gram

Tłuszcze

58

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły