Tarta z czekoladą i bananami na spodzie z płatków Miodo Kółka
lubella
Tarta na spodzie z miodowych płatków kukurydzianych z dodatkiem bananów to efektowny deser na każdą okazję!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
655
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
66
gram
Tłuszcze
39
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Tarta na spodzie z miodowych płatków kukurydzianych z dodatkiem bananów to efektowny deser na każdą okazję!
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
150 g lubella mlekołaki miodo kółka
130 g masło
200 g czekolada deserowa
100 śmietanka 30%
100 g serek mascarpone
3 szt. banan
2 łyżka dżem łowicz 100% z owoców czarny bez
1 łyżka sok z cytryny
1 łyżecz. kakao decomorreno
Przygotowanie
Masło rozpuścić.
Płatki drobno zmiksować, połączyć z ciepłym masłem i wyłożyć na spód okrągłej formy (śr. ok 20 cm), dobrze dociskając. Wstawić do lodówki na czas przygotowania kremu czekoladowego.
Czekoladę roztopić z łyżką śmietanki, ostudzić. Pozostałą część śmietanki ubić i połączyć z mascarpone oraz roztopioną czekoladą.
Wyjąć spód z lodówki, posmarować dżemem z owoców leśnych.
Banany pokroić w 1cm plastry i skropić sokiem z cytryny i ułożyć na warstwie dżemu. Wierzch deseru wyłożyć kremem czekoladowym i opcjonalnie oprószyć kakao.
Wstawić do lodówki na 30 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
655
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
66
gram
Tłuszcze
39
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.