Tarta z czekoladą i bananami na spodzie z płatków Miodo Kółka

lubella
Tarta z czekoladą i bananami na spodzie z płatków Miodo Kółka

0

5 / 1

Tarta na spodzie z miodowych płatków kukurydzianych z dodatkiem bananów to efektowny deser na każdą okazję!

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

150 g lubella mlekołaki miodo kółka

130 g masło

200 g czekolada deserowa

100 śmietanka 30%

100 g serek mascarpone

3 szt. banan

2 łyżka dżem łowicz 100% z owoców czarny bez

1 łyżka sok z cytryny

1 łyżecz. kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Masło rozpuścić.

2

Płatki drobno zmiksować, połączyć z ciepłym masłem i wyłożyć na spód okrągłej formy (śr. ok 20 cm), dobrze dociskając. Wstawić do lodówki na czas przygotowania kremu czekoladowego.

3

Czekoladę roztopić z łyżką śmietanki, ostudzić. Pozostałą część śmietanki ubić i połączyć z mascarpone oraz roztopioną czekoladą.

4

Wyjąć spód z lodówki, posmarować dżemem z owoców leśnych.

5

Banany pokroić w 1cm plastry i skropić sokiem z cytryny i ułożyć na warstwie dżemu. Wierzch deseru wyłożyć kremem czekoladowym i opcjonalnie oprószyć kakao.

6

Wstawić do lodówki na 30 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

655

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

66

gram

Tłuszcze

39

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły