Tarta z cukinią

m7
Tarta z cukinią

0

0 / 0

Trudno przecenić walory smakowe młodej cukinii.

7

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

2 szcz. sól, pieprz

200 g mąka pszenna

100 g masło

350 g cukinia młoda

200 g jogurt grecki

150 g ser żółty

3 szt. jaja kurze całe

Przygotowanie


1

Z mąki, masła, jednego jajka i szczypty soli zagniatamy ciasto. Następnie wykładamy formę do tarty tymże ciastem, nakłuwamy go widelcem i wkładamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki.

2

Cukinię dokładnie myjemy, nie obieramy i nie wydrążamy nasion (w młodej cukinii skórka jest miękka, a nasiona są malutkie). Następnie cukinię kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na durszlak i obficie solimy dokładnie mieszając. Po około godzinie cukinia zmięknie, należy ją dokładnie wypłukać i bardzo solidnie wycisnąć.

3

Ciasto podpiekamy kwadrans w piekarniku na najniższym poziomie w temperaturze 200 (dwieście) stopni.

4

W międzyczasie w osobnym naczyniu roztrzepujemy jogurt z dwoma jajkami, szczyptą pieprzu i soli. Dodajemy wyciśniętą cukinię i dokładnie mieszamy. Na podpieczone ciasto układamy plastry żółtego sera (staramy się aby spód był dokładnie pokryty) i wylewamy farsz.

5

Wszystko wkładamy do gorące piekarnika na najniższy poziom i pieczemy minimum 40 (czterdzieści) minut w temperaturze 200 (dwieście) stopni. Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły