Tarta z cukinią
m7
Trudno przecenić walory smakowe młodej cukinii.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
791
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
47
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Trudno przecenić walory smakowe młodej cukinii.
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
2 szczyp. sól, pieprz
200 g mąka pszenna
100 g masło
350 g cukinia młoda
200 g jogurt grecki
150 g ser żółty
3 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
Z mąki, masła, jednego jajka i szczypty soli zagniatamy ciasto. Następnie wykładamy formę do tarty tymże ciastem, nakłuwamy go widelcem i wkładamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
Cukinię dokładnie myjemy, nie obieramy i nie wydrążamy nasion (w młodej cukinii skórka jest miękka, a nasiona są malutkie). Następnie cukinię kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na durszlak i obficie solimy dokładnie mieszając. Po około godzinie cukinia zmięknie, należy ją dokładnie wypłukać i bardzo solidnie wycisnąć.
Ciasto podpiekamy kwadrans w piekarniku na najniższym poziomie w temperaturze 200 (dwieście) stopni.
W międzyczasie w osobnym naczyniu roztrzepujemy jogurt z dwoma jajkami, szczyptą pieprzu i soli. Dodajemy wyciśniętą cukinię i dokładnie mieszamy. Na podpieczone ciasto układamy plastry żółtego sera (staramy się aby spód był dokładnie pokryty) i wylewamy farsz.
Wszystko wkładamy do gorące piekarnika na najniższy poziom i pieczemy minimum 40 (czterdzieści) minut w temperaturze 200 (dwieście) stopni. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
791
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
47
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.