Tarta z camembertem i żurawiną
Lubella
Tarta z camembertem i żurawiną to wyjątkowo smaczne i aromatyczne połączenie kruchego spodu, kremowego nadzienia, orzechów nerkowca i żurawiny. To świetny wybór zarówno na kolację, jak i eleganckie przyjęcia lub imprezy w bliskim gronie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
982
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
75
gram
Tłuszcze
63
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Tarta z camembertem i żurawiną to wyjątkowo smaczne i aromatyczne połączenie kruchego spodu, kremowego nadzienia, orzechów nerkowca i żurawiny. To świetny wybór zarówno na kolację, jak i eleganckie przyjęcia lub imprezy w bliskim gronie.
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g mąka krupczatka lubella
100 g masło
4 szt. jajka kurze
2 szt. ser camembert
150 g żurawina suszona
200 ml śmietana 30%
100 g orzechy nerkowca
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Do miski przesiewamy mąkę krupczatkę, dodajemy 100 g masła, żółtka, sól i wyrabiamy, aż powstanie kulka z ciasta.
Ciasto owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na około godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto wykładamy na formę do tarty i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po wypieczeniu odkładamy do przestudzenia.
W misce wbijamy dwa jajka i ubijamy je ze śmietaną, doprawiając solą i pieprzem.
Ser camembert kroimy w cienkie paski i kładziemy na wypieczony spód tarty. Dodajemy posiekane orzechy nerkowca i żurawinę. Całość zalewamy masą jajeczną.
Tartę pieczemy około 20-25 minut do momentu, aż masa jajeczna całkowicie się zetnie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
982
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
75
gram
Tłuszcze
63
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.