Tarta z camembertem i żurawiną

Lubella
Tarta z camembertem i żurawiną

1

0 / 0

Tarta z camembertem i żurawiną to wyjątkowo smaczne i aromatyczne połączenie kruchego spodu, kremowego nadzienia, orzechów nerkowca i żurawiny. To świetny wybór zarówno na kolację, jak i eleganckie przyjęcia lub imprezy w bliskim gronie.

8

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g mąka krupczatka lubella

100 g masło

4 szt. jajka kurze

2 szt. ser camembert

150 g żurawina suszona

200 ml śmietana 30%

100 g orzechy nerkowca

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Do miski przesiewamy mąkę krupczatkę, dodajemy 100 g masła, żółtka, sól i wyrabiamy, aż powstanie kulka z ciasta.

2

Ciasto owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na około godzinę do lodówki.

3

Po tym czasie ciasto wykładamy na formę do tarty i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po wypieczeniu odkładamy do przestudzenia.

4

W misce wbijamy dwa jajka i ubijamy je ze śmietaną, doprawiając solą i pieprzem.

5

Ser camembert kroimy w cienkie paski i kładziemy na wypieczony spód tarty. Dodajemy posiekane orzechy nerkowca i żurawinę. Całość zalewamy masą jajeczną.

6

Tartę pieczemy około 20-25 minut do momentu, aż masa jajeczna całkowicie się zetnie.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

982

kcal

Białka

31

gram

Węglowodany

75

gram

Tłuszcze

63

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły