Tarta z brukselką i serem
Lubella
Tarta z brukselką i serem to pyszne połączenie kruchego spodu, kremowego nadzienia i zdrowej brukselki. Idealnie sprawdzi się na danie główne lub jako przystawka na różnego rodzaju okazje. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
793
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
44
gram
Tłuszcze
56
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tarta z brukselką i serem to pyszne połączenie kruchego spodu, kremowego nadzienia i zdrowej brukselki. Idealnie sprawdzi się na danie główne lub jako przystawka na różnego rodzaju okazje. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
7
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g mąka krupczatka lubella
100 g masło
4 szt. jaja
200 g brukselka
150 g ser żółty
400 ml śmietana 30%
1 szczyp. sól i pieprz
Przygotowanie
Do miski przesiewamy mąkę krupczatkę i dodajemy masło, dwa żółtka oraz sól. Wyrabiamy na jednolite ciasto.
Kulkę ciasta owijamy w folię spożywczą. Wstawiamy na około godzinę do lodówki.
W rondelku gotujemy w osolonej wodzie brukselkę, a następnie odstawiamy do wystudzenia i przekrawamy wzdłuż.
Do miski wlewamy śmietankę 30%, dodajemy starty ser żółty i dwa jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy.
Wyciągamy ciasto z lodówki i rozkładamy je w formie na tatrę. Piekarnik rozgrzewamy na 180°C i pieczemy spód tarty przez ok. 12 minut.
Na upieczony spód wylewamy masę jajeczno-śmietanową i układamy po całości ugotowaną brukselkę.
Tartę z brukselką i serem pieczemy 20-25 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
793
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
44
gram
Tłuszcze
56
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.