Tarta z brukselką i serem

Lubella
Tarta z brukselką i serem

0

0 / 0

Tarta z brukselką i serem to pyszne połączenie kruchego spodu, kremowego nadzienia i zdrowej brukselki. Idealnie sprawdzi się na danie główne lub jako przystawka na różnego rodzaju okazje. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

7

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g mąka krupczatka lubella

100 g masło

4 szt. jaja

200 g brukselka

150 g ser żółty

400 ml śmietana 30%

1 szczyp. sól i pieprz

Przygotowanie


1

Do miski przesiewamy mąkę krupczatkę i dodajemy masło, dwa żółtka oraz sól. Wyrabiamy na jednolite ciasto.

2

Kulkę ciasta owijamy w folię spożywczą. Wstawiamy na około godzinę do lodówki.

3

W rondelku gotujemy w osolonej wodzie brukselkę, a następnie odstawiamy do wystudzenia i przekrawamy wzdłuż.

4

Do miski wlewamy śmietankę 30%, dodajemy starty ser żółty i dwa jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy.

5

Wyciągamy ciasto z lodówki i rozkładamy je w formie na tatrę. Piekarnik rozgrzewamy na 180°C i pieczemy spód tarty przez ok. 12 minut.

6

Na upieczony spód wylewamy masę jajeczno-śmietanową i układamy po całości ugotowaną brukselkę.

7

Tartę z brukselką i serem pieczemy 20-25 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

793

kcal

Białka

27

gram

Węglowodany

44

gram

Tłuszcze

56

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły