Tarta z brukselką
m7
polecam tartę z brukselki..
Wartości odżywcze na porcję
Energia
749
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
50
gram
Tłuszcze
50
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
polecam tartę z brukselki..
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
2 łyżecz. musztarda
4 szt. jaja kurze całe
4 szt. cebula
4 łyżka śmietanka kremowa 30%
2 łyżka olej
25 dag. mąka pszenna tortowa
12 dag. masło
5 dag. orzechy laskowe
80 dag. brukselka
10 dag. ser żółty
15 dag. śmietana
5 dag. orzechy laskowe
Przygotowanie
Mąkę, 1 jajko, kremówkę, szczyptę soli, rozdrobniony tłuszcz i mielone orzechy wyrobić na gładko, schłodzić (30minut).
Brukselkę gotować 10 minut w osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę pokroić, podsmażyć na oleju. Ser zetrzeć. Resztę jajek wymieszać ze śmietaną, musztardą, serem, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na placek miedzy 2 warstwami folii (średnica 30 cm), umieścić w natłuszczonej formie (średnica 26cm).
Obłożyć brukselką i cebulką. Polać śmietaną. Posypać płatkami orzechów, piec 40 minut w temp 200 stc.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
749
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
50
gram
Tłuszcze
50
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.