Tarta z brukselką
m7
polecam tartę z brukselki..
0
0 / 0
polecam tartę z brukselki..
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
2 łyżeczka musztarda
4 szt. jaja kurze całe
4 szt. cebula
4 łyżka śmietanka kremowa 30%
2 łyżka olej
25 dek. mąka pszenna tortowa
12 dek. masło
5 dek. orzechy laskowe
80 dek. brukselka
10 dek. ser żółty
15 dek. śmietana
5 dek. orzechy laskowe
Przygotowanie
Mąkę, 1 jajko, kremówkę, szczyptę soli, rozdrobniony tłuszcz i mielone orzechy wyrobić na gładko, schłodzić (30minut).
Brukselkę gotować 10 minut w osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę pokroić, podsmażyć na oleju. Ser zetrzeć. Resztę jajek wymieszać ze śmietaną, musztardą, serem, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na placek miedzy 2 warstwami folii (średnica 30 cm), umieścić w natłuszczonej formie (średnica 26cm).
Obłożyć brukselką i cebulką. Polać śmietaną. Posypać płatkami orzechów, piec 40 minut w temp 200 stc.