Tarta z brukselka
m7
Przepis pochodzi z serwisu kulinarnego kuchnie świata
Wartości odżywcze na porcję
Energia
747
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
50
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepis pochodzi z serwisu kulinarnego kuchnie świata
12
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szczyp. sól
1 szczyp. gałka muszkatołowa
200 g mąka pszenna tortowa
100 g margaryna zwykła
400 g brukselka
150 g boczek chudy wędzony
100 g żółty ser
1 szkl. mleko
2 szt. jaja kurze całe
2 łyżka śmietana 18%
1 łyżka masło
1 łyżka mąka pszenna tortowa
Przygotowanie
Mąkę przesiać razem z solą. Posiekać z pokrojoną w plasterki margaryną. Wlać śmietanę i zagnieść ciasto. Uformować je w kulę i wstawić na godzinę do lodówki. Boczek pokroić w cienkie plasterki. Brukselkę umyć, odciąć końce głąbików i zdjąć wierzchnie liście. Gotować 15 minut w osolonym wrzątku. Osączyć, ostudzić.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i oprószyć mąką. Dno i boki wylepić rozwałkowanym ciastem. Nakłuć widelcem. Piec 15 minut w rozgrzanym do 220 st. Piekarniku. Brukselkę rozłożyć na upieczonym cieście, przykryć boczkiem. Mleko zmiksować z jajkami i serem. Przyprawić solą i gałką muszkatołową. Zalać zapiekankę. Wstawić na 20 minut do piekarnika i piec w 190 st.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
747
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
50
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.