0

Składniki

2 Szczypty
sól
1 Szczypta
gałka muszkatołowa
200 Gramów
mąka pszenna tortowa
100 Gramów
margaryna zwykła
400 Gramów
Brukselka
150 Gramów
Boczek chudy wędzony
100 Gramów
Żółty ser
1 Szklanka
mleko
2 Sztuki
jaja kurze całe
2 Łyżki
śmietana 18%
1 Łyżka
masło
1 Łyżka
mąka pszenna tortowa
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Mąkę przesiać razem z solą. Posiekać z pokrojoną w plasterki margaryną. Wlać śmietanę i zagnieść ciasto. Uformować je w kulę i wstawić na godzinę do lodówki. Boczek pokroić w cienkie plasterki. Brukselkę umyć, odciąć końce głąbików i zdjąć wierzchnie liście. Gotować 15 minut w osolonym wrzątku. Osączyć, ostudzić.
  2. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i oprószyć mąką. Dno i boki wylepić rozwałkowanym ciastem. Nakłuć widelcem. Piec 15 minut w rozgrzanym do 220 st. Piekarniku. Brukselkę rozłożyć na upieczonym cieście, przykryć boczkiem. Mleko zmiksować z jajkami i serem. Przyprawić solą i gałką muszkatołową. Zalać zapiekankę. Wstawić na 20 minut do piekarnika i piec w 190 st.

Opis

Przepis pochodzi z serwisu kulinarnego kuchnie świata

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!