Tarta z brukselka

m7
Tarta z brukselka

0

0 / 0

Przepis pochodzi z serwisu kulinarnego kuchnie świata

12

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szczyp. sól

1 szczyp. gałka muszkatołowa

200 g mąka pszenna tortowa

100 g margaryna zwykła

400 g brukselka

150 g boczek chudy wędzony

100 g żółty ser

1 szkl. mleko

2 szt. jaja kurze całe

2 łyżka śmietana 18%

1 łyżka masło

1 łyżka mąka pszenna tortowa

Przygotowanie


1

Mąkę przesiać razem z solą. Posiekać z pokrojoną w plasterki margaryną. Wlać śmietanę i zagnieść ciasto. Uformować je w kulę i wstawić na godzinę do lodówki. Boczek pokroić w cienkie plasterki. Brukselkę umyć, odciąć końce głąbików i zdjąć wierzchnie liście. Gotować 15 minut w osolonym wrzątku. Osączyć, ostudzić.

2

Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i oprószyć mąką. Dno i boki wylepić rozwałkowanym ciastem. Nakłuć widelcem. Piec 15 minut w rozgrzanym do 220 st. Piekarniku. Brukselkę rozłożyć na upieczonym cieście, przykryć boczkiem. Mleko zmiksować z jajkami i serem. Przyprawić solą i gałką muszkatołową. Zalać zapiekankę. Wstawić na 20 minut do piekarnika i piec w 190 st.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

747

kcal

Białka

27

gram

Węglowodany

50

gram

Tłuszcze

49

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły