Tarta z brokułami
formularz
Tarta z brokułami i sosem chrzanowym to mistrzowskie połączenie. Wytrawna tarta to z pewnością świetny pomysł na przyjęcie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
258
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tarta z brokułami i sosem chrzanowym to mistrzowskie połączenie. Wytrawna tarta to z pewnością świetny pomysł na przyjęcie.
14
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
250 g mąka pszenna
125 g masło
1 szt. jajko
2 łyżka śmietana 18%
0.25 łyżecz. sól
250 g śmietana 18%
2 szt. jajko
2 łyżka chrzan krakus
50 g ogórki korniszone krakus
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
200 g brokuły
100 g ser camembert
2 łyżka chrzan krakus
Przygotowanie
Mąkę siekamy z masłem, po czym dodajemy jajko i śmietanę.
Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Rozwałkowujemy cienko i wykładamy do formy (o średnicy około 26 cm).
Rozkładamy na nim kawałek papieru do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kuleczkami lub suchą fasolą.
Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, po czym wyjmujemy i odstawiamy.
Śmietanę roztrzepujemy z jajkami, chrzanem i przyprawami. Dodajemy drobno posiekane korniszony i mieszamy.
Masę wylewamy na podpieczony spód.
Na wierzchu układamy przekrojony ser i brokuły podzielone na mniejsze cząstki.
Całość pieczemy jeszcze przez 30 minut w 180 stopniach.
Podajemy z chrzanem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
258
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.