Tarta z brokułami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
formularz
![Tarta z brokułami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974103730.jpeg&w=3840&q=75)
Tarta z brokułami i sosem chrzanowym to mistrzowskie połączenie. Wytrawna tarta to z pewnością świetny pomysł na przyjęcie.
0
0 / 0
Tarta z brokułami i sosem chrzanowym to mistrzowskie połączenie. Wytrawna tarta to z pewnością świetny pomysł na przyjęcie.
14
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
250 g mąka pszenna
125 g masło
1 szt. jajko
2 łyżka śmietana 18%
0.25 łyżecz. sól
250 g śmietana 18%
2 szt. jajko
2 łyżka chrzan krakus
50 g ogórki korniszone krakus
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
200 g brokuły
100 g ser camembert
2 łyżka chrzan krakus
Przygotowanie
Mąkę siekamy z masłem, po czym dodajemy jajko i śmietanę.
Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Rozwałkowujemy cienko i wykładamy do formy (o średnicy około 26 cm).
Rozkładamy na nim kawałek papieru do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kuleczkami lub suchą fasolą.
Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, po czym wyjmujemy i odstawiamy.
Śmietanę roztrzepujemy z jajkami, chrzanem i przyprawami. Dodajemy drobno posiekane korniszony i mieszamy.
Masę wylewamy na podpieczony spód.
Na wierzchu układamy przekrojony ser i brokuły podzielone na mniejsze cząstki.
Całość pieczemy jeszcze przez 30 minut w 180 stopniach.
Podajemy z chrzanem.