Tarta z botwinką

EkspertOdKuchni
Tarta z botwinką

0

0 / 0

Tarta z botwinką to idealny wybór wszystkich miłośników smacznych połączeń kulinarnych. Kombinacja ciasta francuskiego, botwinki, gruszki, camemberta i orzechów nerkowca doskonale sprawdzi się na pożywną i zdrową przekąskę, kolację, a także danie główne. Botwinka jest popularna w kuchni polskiej szczególnie wiosną i latem, dlatego warto wykorzystać jej smak i cenne wartości odżywcze właśnie w tym sezonie. Tartę możesz serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Życzymy smacznego!

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 opak. ciasto francuskie

2 pęcz. botwinka

1 szt. gruszka

1 szt. ser camembert

50 g orzechy nerkowca

30 ocet balsamiczny

1 szczyp. sól, pieprz i cukier do smaku

1 szt. masło do smażenia

Przygotowanie


1

Botwinkę kroimy drobno i podsmażamy na maśle. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem balsamicznym, a następnie smażymy do momentu, aż buraczki będą miękkie.

2

Ciasto francuskie rozwijamy, brzegi zwijamy w rulon i dociskamy je widelcem.

3

Na środek ciasta przekładamy botwinkę, następnie pokrojoną gruszkę i ser camembert.

4

Tartę z botwinką wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180°C i pieczemy około 17-20 minut.

5

Po wyciągnięciu tarty całość posypujemy rozgniecionymi orzechami nerkowca.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1872

kcal

Białka

29

gram

Węglowodany

92

gram

Tłuszcze

150

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły