Tarta z botwinką
EkspertOdKuchni
Tarta z botwinką to idealny wybór wszystkich miłośników smacznych połączeń kulinarnych. Kombinacja ciasta francuskiego, botwinki, gruszki, camemberta i orzechów nerkowca doskonale sprawdzi się na pożywną i zdrową przekąskę, kolację, a także danie główne. Botwinka jest popularna w kuchni polskiej szczególnie wiosną i latem, dlatego warto wykorzystać jej smak i cenne wartości odżywcze właśnie w tym sezonie. Tartę możesz serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1872
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
92
gram
Tłuszcze
150
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tarta z botwinką to idealny wybór wszystkich miłośników smacznych połączeń kulinarnych. Kombinacja ciasta francuskiego, botwinki, gruszki, camemberta i orzechów nerkowca doskonale sprawdzi się na pożywną i zdrową przekąskę, kolację, a także danie główne. Botwinka jest popularna w kuchni polskiej szczególnie wiosną i latem, dlatego warto wykorzystać jej smak i cenne wartości odżywcze właśnie w tym sezonie. Tartę możesz serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Życzymy smacznego!
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 opak. ciasto francuskie
2 pęcz. botwinka
1 szt. gruszka
1 szt. ser camembert
50 g orzechy nerkowca
30 ocet balsamiczny
1 szczyp. sól, pieprz i cukier do smaku
1 szt. masło do smażenia
Przygotowanie
Botwinkę kroimy drobno i podsmażamy na maśle. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem balsamicznym, a następnie smażymy do momentu, aż buraczki będą miękkie.
Ciasto francuskie rozwijamy, brzegi zwijamy w rulon i dociskamy je widelcem.
Na środek ciasta przekładamy botwinkę, następnie pokrojoną gruszkę i ser camembert.
Tartę z botwinką wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180°C i pieczemy około 17-20 minut.
Po wyciągnięciu tarty całość posypujemy rozgniecionymi orzechami nerkowca.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1872
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
92
gram
Tłuszcze
150
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.