Tarta z borówkami
decomorreno
Kruchy kakaowy spód, delikatny i puszysty krem, a to wszystko wykończone świeżymi borówkami. Brzmi jak deser idealny? Zdecydowanie! Do tego prezentuje się wspaniale, pachnie borówkowym latem i smakuje tak, że będziesz miał ochotę na więcej
Wartości odżywcze na porcję
Energia
421
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
36
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.5 / 4
Kruchy kakaowy spód, delikatny i puszysty krem, a to wszystko wykończone świeżymi borówkami. Brzmi jak deser idealny? Zdecydowanie! Do tego prezentuje się wspaniale, pachnie borówkowym latem i smakuje tak, że będziesz miał ochotę na więcej
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
175 g mąka pszenna tortowa lubella
50 g kakao decomorreno
70 g cukier puder
1 szczyp. sól
125 g masło
3 szt. żółtko
200 g biała czekolada
500 g śmietana 36%
125 g borówki
Przygotowanie
Krem do tarty najlepiej przygotować dzień wcześniej niż planujemy serwować ciasto. Do rondelka wlej śmietankę i podgrzewaj powoli, ciągle mieszając. Gdy śmietanka będzie już gorąca, zdejmij z kuchenki i dodaj połamaną na kawałki białą czekoladę. Wymieszaj dokładnie i odstaw na minimum 12 godzin do lodówki.
Wymieszaj ze sobą: mąkę, kakao, cukier puder oraz szczyptę soli. Następnie dodaj pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i połącz całość, rozcierając ciasto w palcach.
Dodaj żółtka i wyrabiaj całość ręcznie. Zagniecione ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 45 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Następnie przełóż je do formy, dociśnij boki i odkrój nadmiar ciasta. *Z pozostałego ciasta możesz zrobić dekoracje na wierzch, wybierz dowolny kształti upiecz razem z kakaowym spodem.
Spód tarty nakłuj widelcem i piecz przez około 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.
W tym czasie ubij schłodzoną śmietankę z białą czekoladą na puszysty krem. Krem wyłóż na kakaowy spód.
Na wierzch kremu wyłóż borówki. Udekorowaną tartę włóż ponownie do schłodzenia, na minimum godzinę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
421
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
36
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka