Tarta z borówkami
decomorreno
Kruchy kakaowy spód, delikatny i puszysty krem, a to wszystko wykończone świeżymi borówkami. Brzmi jak deser idealny? Zdecydowanie! Do tego prezentuje się wspaniale, pachnie borówkowym latem i smakuje tak, że będziesz miał ochotę na więcej
0
4.5 / 4
Kruchy kakaowy spód, delikatny i puszysty krem, a to wszystko wykończone świeżymi borówkami. Brzmi jak deser idealny? Zdecydowanie! Do tego prezentuje się wspaniale, pachnie borówkowym latem i smakuje tak, że będziesz miał ochotę na więcej
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
175 g mąka pszenna tortowa lubella
50 g kakao decomorreno
70 g cukier puder
1 szcz. sól
125 g masło
3 szt. żółtko
200 g biała czekolada
500 g śmietana 36%
125 g borówki
Przygotowanie
Krem do tarty najlepiej przygotować dzień wcześniej niż planujemy serwować ciasto. Do rondelka wlej śmietankę i podgrzewaj powoli, ciągle mieszając. Gdy śmietanka będzie już gorąca, zdejmij z kuchenki i dodaj połamaną na kawałki białą czekoladę. Wymieszaj dokładnie i odstaw na minimum 12 godzin do lodówki.
Wymieszaj ze sobą: mąkę, kakao, cukier puder oraz szczyptę soli. Następnie dodaj pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i połącz całość, rozcierając ciasto w palcach.
Dodaj żółtka i wyrabiaj całość ręcznie. Zagniecione ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 45 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Następnie przełóż je do formy, dociśnij boki i odkrój nadmiar ciasta. *Z pozostałego ciasta możesz zrobić dekoracje na wierzch, wybierz dowolny kształti upiecz razem z kakaowym spodem.
Spód tarty nakłuj widelcem i piecz przez około 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.
W tym czasie ubij schłodzoną śmietankę z białą czekoladą na puszysty krem. Krem wyłóż na kakaowy spód.
Na wierzch kremu wyłóż borówki. Udekorowaną tartę włóż ponownie do schłodzenia, na minimum godzinę.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka