Tarta z borówkami

decomorreno
Tarta z borówkami

0

4.5 / 4

Kruchy kakaowy spód, delikatny i puszysty krem, a to wszystko wykończone świeżymi borówkami. Brzmi jak deser idealny? Zdecydowanie! Do tego prezentuje się wspaniale, pachnie borówkowym latem i smakuje tak, że będziesz miał ochotę na więcej

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

175 g mąka pszenna tortowa lubella

50 g kakao decomorreno

70 g cukier puder

1 szcz. sól

125 g masło

3 szt. żółtko

200 g biała czekolada

500 g śmietana 36%

125 g borówki

Przygotowanie


1

Krem do tarty najlepiej przygotować dzień wcześniej niż planujemy serwować ciasto. Do rondelka wlej śmietankę i podgrzewaj powoli, ciągle mieszając. Gdy śmietanka będzie już gorąca, zdejmij z kuchenki i dodaj połamaną na kawałki białą czekoladę. Wymieszaj dokładnie i odstaw na minimum 12 godzin do lodówki.

2

Wymieszaj ze sobą: mąkę, kakao, cukier puder oraz szczyptę soli. Następnie dodaj pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i połącz całość, rozcierając ciasto w palcach.

3

Dodaj żółtka i wyrabiaj całość ręcznie. Zagniecione ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 45 minut.

4

Schłodzone ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Następnie przełóż je do formy, dociśnij boki i odkrój nadmiar ciasta. *Z pozostałego ciasta możesz zrobić dekoracje na wierzch, wybierz dowolny kształti upiecz razem z kakaowym spodem.

5

Spód tarty nakłuj widelcem i piecz przez około 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.

6

W tym czasie ubij schłodzoną śmietankę z białą czekoladą na puszysty krem. Krem wyłóż na kakaowy spód.

7

Na wierzch kremu wyłóż borówki. Udekorowaną tartę włóż ponownie do schłodzenia, na minimum godzinę.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły