Tarta z borowikami i koperkiem

tyna
Tarta z borowikami i koperkiem

0

0 / 0

Tarta na wyjątkowe okazje.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

150 śmietanka kremowa 30%

1 szczyp. sól, pieprz

1 łyżecz. sól

200 g mąka lubella puszysta krupczatka

100 g masło

100 g borowiki suszone

150 g ser cheddar pełnotłusty

1 szkl. cebula

3 szt. jaja kurze całe

3 łyżka zimna woda

2 łyżka koperek

1 łyżka masło

Przygotowanie


1

Z maki, masła, wody i soli zagniatamy ciasto, chłodzimy w lodówce około 1 godziny.

2

Grzyby gotujemy w lekko osolonej wodzie przez godzinę, studzimy i kroimy na drobne kawałki.

3

Na maśle, podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy grzyby, również podsmażamy.

4

Jajka rozbijamy ze śmietaną, dodajemy starty ser oraz wystudzone grzyby z cebulą i pokrojony koperek.

5

Formę na tarte wyklejamy ciastem, nakłuwamy widelcem, podpiekamy w temp. 200 stopni przez 10 minut, studzimy.

6

Na podpieczone ciasto wylewamy masę śmietanowo-grzybową, pieczemy około 40 minut aż wierzch się zrumieni w temperaturze 180 stopni.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

539

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

41

gram

Tłuszcze

34

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły