Tarta z borowikami i koperkiem
tyna
Tarta na wyjątkowe okazje.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
539
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tarta na wyjątkowe okazje.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
150 śmietanka kremowa 30%
1 szczyp. sól, pieprz
1 łyżecz. sól
200 g mąka lubella puszysta krupczatka
100 g masło
100 g borowiki suszone
150 g ser cheddar pełnotłusty
1 szkl. cebula
3 szt. jaja kurze całe
3 łyżka zimna woda
2 łyżka koperek
1 łyżka masło
Przygotowanie
Z maki, masła, wody i soli zagniatamy ciasto, chłodzimy w lodówce około 1 godziny.
Grzyby gotujemy w lekko osolonej wodzie przez godzinę, studzimy i kroimy na drobne kawałki.
Na maśle, podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy grzyby, również podsmażamy.
Jajka rozbijamy ze śmietaną, dodajemy starty ser oraz wystudzone grzyby z cebulą i pokrojony koperek.
Formę na tarte wyklejamy ciastem, nakłuwamy widelcem, podpiekamy w temp. 200 stopni przez 10 minut, studzimy.
Na podpieczone ciasto wylewamy masę śmietanowo-grzybową, pieczemy około 40 minut aż wierzch się zrumieni w temperaturze 180 stopni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
539
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.