Tarta z boczkiem i cebulą
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
tyna
![Tarta z boczkiem i cebulą](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699986760179.jpeg&w=3840&q=75)
Prosta w przygotowaniu wytrawna tarta sprawdzi się na imprezę z przyjaciółmi, jak i na pyszną kolację we dwoje. Doskonała na gorąco i na zimno.
2
3.1 / 7
Prosta w przygotowaniu wytrawna tarta sprawdzi się na imprezę z przyjaciółmi, jak i na pyszną kolację we dwoje. Doskonała na gorąco i na zimno.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
1 łyżecz. sól
100 g masło
200 g boczek wędzony
200 g ser żółty
0.75 szkl. śmietana 18%
4 szt. jaja kurze całe
200 dag. mąka lubella puszysta krupczatka
Przygotowanie
Z mąki, masła, soli i 3 łyżek zimnej wody zagnieść ciasto. Wylepić formę na tartę, Włożyć do lodówki na godzinę lub na noc.
Boczek pokroić w paski i podsmażyć, ser żółty zetrzeć na tarce.
Jaja roztrzepać ze śmietaną, dodać sól, pieprz do smaku, wystudzony boczek i ser żółty.
Ciasto na tartę nakłuć widelcem i podpiec w temp. 180 stopni, ostudzić wylać masę z jajek i boczku.
Piec przez 30-40 minut.