Tarta z boczkiem i cebulą
tyna
Prosta w przygotowaniu wytrawna tarta sprawdzi się na imprezę z przyjaciółmi, jak i na pyszną kolację we dwoje. Doskonała na gorąco i na zimno.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1629
kcal
Białka
55
gram
Węglowodany
245
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
3.1 / 7
Prosta w przygotowaniu wytrawna tarta sprawdzi się na imprezę z przyjaciółmi, jak i na pyszną kolację we dwoje. Doskonała na gorąco i na zimno.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
1 łyżecz. sól
100 g masło
200 g boczek wędzony
200 g ser żółty
0.75 szkl. śmietana 18%
4 szt. jaja kurze całe
200 dag. mąka lubella puszysta krupczatka
Przygotowanie
Z mąki, masła, soli i 3 łyżek zimnej wody zagnieść ciasto. Wylepić formę na tartę, Włożyć do lodówki na godzinę lub na noc.
Boczek pokroić w paski i podsmażyć, ser żółty zetrzeć na tarce.
Jaja roztrzepać ze śmietaną, dodać sól, pieprz do smaku, wystudzony boczek i ser żółty.
Ciasto na tartę nakłuć widelcem i podpiec w temp. 180 stopni, ostudzić wylać masę z jajek i boczku.
Piec przez 30-40 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1629
kcal
Białka
55
gram
Węglowodany
245
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.