Tarta z boczkiem i cebulą

tyna
Tarta z boczkiem i cebulą

2

3.1 / 7

Prosta w przygotowaniu wytrawna tarta sprawdzi się na imprezę z przyjaciółmi, jak i na pyszną kolację we dwoje. Doskonała na gorąco i na zimno.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szczyp. sól, pieprz

1 łyżecz. sól

100 g masło

200 g boczek wędzony

200 g ser żółty

0.75 szkl. śmietana 18%

4 szt. jaja kurze całe

200 dag. mąka lubella puszysta krupczatka

Przygotowanie


1

Z mąki, masła, soli i 3 łyżek zimnej wody zagnieść ciasto. Wylepić formę na tartę, Włożyć do lodówki na godzinę lub na noc.

2

Boczek pokroić w paski i podsmażyć, ser żółty zetrzeć na tarce.

3

Jaja roztrzepać ze śmietaną, dodać sól, pieprz do smaku, wystudzony boczek i ser żółty.

4

Ciasto na tartę nakłuć widelcem i podpiec w temp. 180 stopni, ostudzić wylać masę z jajek i boczku.

5

Piec przez 30-40 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1629

kcal

Białka

55

gram

Węglowodany

245

gram

Tłuszcze

44

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły