Tarta z boczkiem i cebulą
tyna
2
3.1 / 7
Prosta w przygotowaniu wytrawna tarta sprawdzi się na imprezę z przyjaciółmi, jak i na pyszną kolację we dwoje. Doskonała na gorąco i na zimno.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szcz. sól, pieprz
1 łyżeczka sól
100 g masło
200 g boczek wędzony
200 g ser żółty
0.75 szkl. śmietana 18%
4 szt. jaja kurze całe
200 dek. mąka lubella puszysta krupczatka
Przygotowanie
1
Z mąki, masła, soli i 3 łyżek zimnej wody zagnieść ciasto. Wylepić formę na tartę, Włożyć do lodówki na godzinę lub na noc.
2
Boczek pokroić w paski i podsmażyć, ser żółty zetrzeć na tarce.
3
Jaja roztrzepać ze śmietaną, dodać sól, pieprz do smaku, wystudzony boczek i ser żółty.
4
Ciasto na tartę nakłuć widelcem i podpiec w temp. 180 stopni, ostudzić wylać masę z jajek i boczku.
5
Piec przez 30-40 minut.