Tarta z bakłażanem, mozzarellą i pomidorkami
kontakt_2
Jeśli jesteś fanem ciasta francuskiego, ten przepis jest stworzony dla Ciebie! Przygotuj pyszną tartę na cieście francuskim, z dodatkiem marynowanego bakłażana, delikatnej mozzarelli i pomidorków koktajlowych, ozdobioną pikantnym ketchupem. Szybkość i łatwość przygotowania to gwarancja sukcesu tego prostego i efektownego dania!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
163
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jeśli jesteś fanem ciasta francuskiego, ten przepis jest stworzony dla Ciebie! Przygotuj pyszną tartę na cieście francuskim, z dodatkiem marynowanego bakłażana, delikatnej mozzarelli i pomidorków koktajlowych, ozdobioną pikantnym ketchupem. Szybkość i łatwość przygotowania to gwarancja sukcesu tego prostego i efektownego dania!
7
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 plaster ciasto francuskie
1 szt. bakłażan
3 łodyga pomidorki koktajlowe
3 łyżka oliwa z oliwek
2 szt. ząbek czosnku
3 szczyp. sól, pieprz
1 łyżka ketchup kotlin łagodny
Przygotowanie
Bakłażana pokroić w 3 mm plastry, oprószyć solą i odstawić na 10 minut. Nadmiar powstałej wody osuszyć papierowym ręcznikiem.
Z oliwy, czosnku, soli oraz pieprzu przygotować marynatę, którą skropić plastry bakłażana.
Rozwinąć ciasto francuskie, przekroić na 3 części.
Na środku każdej części układać naprzemiennie plastry bakłażana oraz plastry mozzarelli.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10 minut w 200 stopniach. 2 minuty przed końcem na wierzchu ułożyć po gałązce pomidorów.
Podawać z ketchupem Pikantnym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
163
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.