Tarta z bakłażanem, mozzarellą i pomidorkami

kontakt_2
Tarta z bakłażanem, mozzarellą i pomidorkami

0

0 / 0

Jeśli jesteś fanem ciasta francuskiego, ten przepis jest stworzony dla Ciebie! Przygotuj pyszną tartę na cieście francuskim, z dodatkiem marynowanego bakłażana, delikatnej mozzarelli i pomidorków koktajlowych, ozdobioną pikantnym ketchupem. Szybkość i łatwość przygotowania to gwarancja sukcesu tego prostego i efektownego dania!

7

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 plaster ciasto francuskie

1 szt. bakłażan

3 łodyga pomidorki koktajlowe

3 łyżka oliwa z oliwek

2 szt. ząbek czosnku

3 szczyp. sól, pieprz

1 łyżka ketchup kotlin łagodny

Przygotowanie


1

Bakłażana pokroić w 3 mm plastry, oprószyć solą i odstawić na 10 minut. Nadmiar powstałej wody osuszyć papierowym ręcznikiem.

2

Z oliwy, czosnku, soli oraz pieprzu przygotować marynatę, którą skropić plastry bakłażana.

3

Rozwinąć ciasto francuskie, przekroić na 3 części.

4

Na środku każdej części układać naprzemiennie plastry bakłażana oraz plastry mozzarelli.

5

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10 minut w 200 stopniach. 2 minuty przed końcem na wierzchu ułożyć po gałązce pomidorów.

6

Podawać z ketchupem Pikantnym.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

163

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

12

gram

Tłuszcze

12

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły