Tarta z agrestem i bezą
decomorreno
Maj i czerwiec to sezon na agrest. Warto wykorzystać ten czas, aby przygotować coś wyjątkowego oraz pysznego. Co powiesz na czekoladową tartę z bezą i środkiem wypełnionym kwaskowatym agrestem? To idealna, słodka przekąska na letni piknik.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
305
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.7 / 10
Maj i czerwiec to sezon na agrest. Warto wykorzystać ten czas, aby przygotować coś wyjątkowego oraz pysznego. Co powiesz na czekoladową tartę z bezą i środkiem wypełnionym kwaskowatym agrestem? To idealna, słodka przekąska na letni piknik.
15
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
150 g lubella mąka puszysta uniwersalna
50 g cukier puder
10 g kakao decomorreno
100 g masło
3 szt. żółtko jaja kurzego
3 szt. białko jaja kurzego
150 g cukier
1 łyżka mąka ziemniaczana
250 g maliny
250 g agrest
2 opak. galaretka agrestowa
750 woda
100 g serek mascarpone
200 g śmietanka kremowa 30%
4 łyżecz. cukier puder
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto zagnieć, wyłóż nim spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki na 30 minut. .
Rozgrzej piekarnik, wyjmij ciasto z lodówki i piecz przez około 15-20 minut w temp. 180 C. Po tym czasie wyjmij i odstaw do wystudzenia.
Galaretkę rozpuść we wrzątku, gdy lekko ostygnie dodaj owoce. Schładzaj w lodówce, sprawdzając co jakiś czas, gdy zacznie tężeć, a dalej przelej na wystudzony spód i włóż do lodówki do całkowitego stężenia.
Następnie przygotuj bezę: białka ubij ze szczyptą soli, dodawaj stopniowo cukier cały czas ubijając.
Gdy cukier całkowicie się rozpuści i beza będzie lekko błyszczeć, dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj delikatnie.
Przełóż do formy o takich samych wymiarach jak wcześniej pieczone ciasto kruche.
Piecz przez około 50-60 minut w temp. 150°C. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.
Gdy galaretka stężeje możesz przygotować krem – ubij dobrze schłodzoną śmietankę wraz z mascarpone oraz odrobiną cukru.
Przełóż krem na galaretkę. Gdy beza wystygnie ułóż ją na wierzchu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
305
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.