Tarta z agrestem i bezą

Kakao DecoMorreno
Tarta z agrestem i bezą

Średnia 3.7 / 11

Oceń!

Maj i czerwiec to sezon na agrest. Warto wykorzystać ten czas, aby przygotować coś wyjątkowego oraz pysznego. Co powiesz na czekoladową tartę z bezą i środkiem wypełnionym kwaskowatym agrestem? To idealna, słodka przekąska na letni piknik.

15

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Ciasto

150 g lubella mąka puszysta uniwersalna

50 g cukier puder

10 g kakao decomorreno

100 g masło

3 szt. żółtka

Beza

3 szt. białka

150 g cukier

1 łyżka mąka ziemniaczana

Galaretka z malinami

250 g maliny

250 g agrest

2 opak. galaretka agrestowa

750 ml woda

Krem

100 g serek mascarpone

200 g śmietanka kremowa 30%

4 łyżecz. cukier puder

Przygotowanie


Wszystkie składniki na ciasto zagnieć, wyłóż nim spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki na 30 minut.

Rozgrzej piekarnik, wyjmij ciasto z lodówki i piecz przez około 15-20 minut w temp. 180 C. Po tym czasie wyjmij i odstaw do wystudzenia.

Galaretkę rozpuść we wrzątku, gdy lekko ostygnie, dodaj owoce. Schładzaj w lodówce, sprawdzając co jakiś czas, gdy zacznie tężeć, a dalej przelej na wystudzony spód i włóż do lodówki do całkowitego stężenia.

Następnie przygotuj bezę. Białka ubij ze szczyptą soli, dodawaj stopniowo cukier, cały czas ubijając.

Gdy cukier całkowicie się rozpuści i beza będzie lekko błyszczeć, dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj delikatnie.

Przełóż do formy o takich samych wymiarach jak wcześniej pieczone ciasto kruche.

Piecz przez około 50-60 minut w temp. 150°C. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.

Gdy galaretka stężeje, możesz przygotować krem – ubij dobrze schłodzoną śmietankę wraz z mascarpone oraz odrobiną cukru.

Przełóż krem na galaretkę. Gdy beza wystygnie, ułóż ją na wierzchu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

305

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

34

gram

Tłuszcze

17

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły