Tarta z agrestem i bezą

decomorreno
Tarta z agrestem i bezą

0

3.7 / 10

Maj i czerwiec to sezon na agrest. Warto wykorzystać ten czas, aby przygotować coś wyjątkowego oraz pysznego. Co powiesz na czekoladową tartę z bezą i środkiem wypełnionym kwaskowatym agrestem? To idealna, słodka przekąska na letni piknik.

15

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

150 g lubella mąka puszysta uniwersalna

50 g cukier puder

10 g kakao decomorreno

100 g masło

3 szt. żółtko jaja kurzego

3 szt. białko jaja kurzego

150 g cukier

1 łyżka mąka ziemniaczana

250 g maliny

250 g agrest

2 opak. galaretka agrestowa

750 woda

100 g serek mascarpone

200 g śmietanka kremowa 30%

4 łyżeczka cukier puder

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki na ciasto zagnieć, wyłóż nim spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki na 30 minut. .

2

Rozgrzej piekarnik, wyjmij ciasto z lodówki i piecz przez około 15-20 minut w temp. 180 C. Po tym czasie wyjmij i odstaw do wystudzenia.

3

Galaretkę rozpuść we wrzątku, gdy lekko ostygnie dodaj owoce. Schładzaj w lodówce, sprawdzając co jakiś czas, gdy zacznie tężeć, a dalej przelej na wystudzony spód i włóż do lodówki do całkowitego stężenia.

4

Następnie przygotuj bezę: białka ubij ze szczyptą soli, dodawaj stopniowo cukier cały czas ubijając.

5

Gdy cukier całkowicie się rozpuści i beza będzie lekko błyszczeć, dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj delikatnie.

6

Przełóż do formy o takich samych wymiarach jak wcześniej pieczone ciasto kruche.

7

Piecz przez około 50-60 minut w temp. 150°C. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.

8

Gdy galaretka stężeje możesz przygotować krem – ubij dobrze schłodzoną śmietankę wraz z mascarpone oraz odrobiną cukru.

9

Przełóż krem na galaretkę. Gdy beza wystygnie ułóż ją na wierzchu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły