Tarta Tatin

EkspertOdKuchni
Tarta Tatin

0

0 / 0

Tarta Tatin to francuskie danie, które zachwyca swoją prostotą i smakiem. To nic innego jak tarta, której głównym składnikiem jest karmelizowane jabłko, ułożone na kruchym cieście. Tarta Tatin to przysmak, który z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom słodkości oraz fanom francuskiej kuchni. Jest to idealna propozycja dla osób, które lubią połączenie słodkiego i kwaśnego smaku potraw.

6

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

200 g mąka krupczatka lubella

150 g masło

100 g cukier puder

8 szt. jabłka

100 g cukier

1 szcz. sól

Przygotowanie


1

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy 100 g masła, żółtka, sól, cukier puder i wyrabiamy, aż powstanie kulka z ciasta. Całość owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na około godzinę do lodówki.

2

Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Na patelnię wsypujemy cukier i karmelizujemy go. Dodajemy resztę masła i mieszamy. Następnie wrzucamy jabłka i dusimy do momentu, jak będą miękkie.

3

Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia, na jej spód przekładamy jabłka i przykrywamy je rozwałkowanym ciastem. Brzegi zawijamy do środka. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem.

4

Do rozgrzanego piekarnika na 180°C wkładamy tartę i pieczemy około 25 minut.

5

Po upieczeniu odstawiamy tartę do ostygnięcia. Następnie przekładamy ją na talerz jabłkami do góry i posypujemy cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły