Tarta Tatin
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Tarta Tatin](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1708529987035.jpeg&w=3840&q=75)
Tarta Tatin to francuskie danie, które zachwyca swoją prostotą i smakiem. To nic innego jak tarta, której głównym składnikiem jest karmelizowane jabłko, ułożone na kruchym cieście. Tarta Tatin to przysmak, który z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom słodkości oraz fanom francuskiej kuchni. Jest to idealna propozycja dla osób, które lubią połączenie słodkiego i kwaśnego smaku potraw.
0
0 / 0
Tarta Tatin to francuskie danie, które zachwyca swoją prostotą i smakiem. To nic innego jak tarta, której głównym składnikiem jest karmelizowane jabłko, ułożone na kruchym cieście. Tarta Tatin to przysmak, który z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom słodkości oraz fanom francuskiej kuchni. Jest to idealna propozycja dla osób, które lubią połączenie słodkiego i kwaśnego smaku potraw.
6
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
200 g mąka krupczatka lubella
150 g masło
100 g cukier puder
8 szt. jabłka
100 g cukier
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy 100 g masła, żółtka, sól, cukier puder i wyrabiamy, aż powstanie kulka z ciasta. Całość owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na około godzinę do lodówki.
Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Na patelnię wsypujemy cukier i karmelizujemy go. Dodajemy resztę masła i mieszamy. Następnie wrzucamy jabłka i dusimy do momentu, jak będą miękkie.
Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia, na jej spód przekładamy jabłka i przykrywamy je rozwałkowanym ciastem. Brzegi zawijamy do środka. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem.
Do rozgrzanego piekarnika na 180°C wkładamy tartę i pieczemy około 25 minut.
Po upieczeniu odstawiamy tartę do ostygnięcia. Następnie przekładamy ją na talerz jabłkami do góry i posypujemy cukrem pudrem.