Tarta szpinakowa
m7
Takie podanie szpinaku może przekonać niejednego niejadka. Polecamy przepis na wytrawna tartę ze szpinakiem, pomidorami i fetą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1064
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
79
gram
Tłuszcze
67
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Takie podanie szpinaku może przekonać niejednego niejadka. Polecamy przepis na wytrawna tartę ze szpinakiem, pomidorami i fetą.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
200 g lubella mąka puszysta uniwersalna
100 g masło
20 g olej
350 g szpinak mrożony
120 g feta
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
1 szt. pomidor
Przygotowanie
Z mąki, masła, jajka i szczypty soli zagniatamy ciasto. Następnie wykładamy formę do tarty ciastem, nakłuwamy go widelcem i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.
Na oleju podsmażamy obraną i posiekaną cebulę, a następnie wrzucamy na patelnię zamrożony szpinak. Zawartość patelni mieszamy od czasu do czasu aż szpinak się rozmrozi i nadmiar wody wyparuje - szpinak nie powinien być wodnisty.
Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy tak przygotowany szpinak na ciasto, układamy na wierzchu plastry pomidora i kostki fety.
Wszystko wkładamy do gorące piekarnika na najniższy poziom i pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1064
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
79
gram
Tłuszcze
67
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.