Tarta szpinakowa

m7
Tarta szpinakowa

2

0 / 0

Takie podanie szpinaku może przekonać niejednego niejadka. Polecamy przepis na wytrawna tartę ze szpinakiem, pomidorami i fetą.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

200 g lubella mąka puszysta uniwersalna

100 g masło

20 g olej

350 g szpinak mrożony

120 g feta

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. cebula

2 szt. ząbek czosnku

1 szt. pomidor

Przygotowanie


1

Z mąki, masła, jajka i szczypty soli zagniatamy ciasto. Następnie wykładamy formę do tarty ciastem, nakłuwamy go widelcem i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.

2

Na oleju podsmażamy obraną i posiekaną cebulę, a następnie wrzucamy na patelnię zamrożony szpinak. Zawartość patelni mieszamy od czasu do czasu aż szpinak się rozmrozi i nadmiar wody wyparuje - szpinak nie powinien być wodnisty.

3

Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy tak przygotowany szpinak na ciasto, układamy na wierzchu plastry pomidora i kostki fety.

4

Wszystko wkładamy do gorące piekarnika na najniższy poziom i pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1064

kcal

Białka

29

gram

Węglowodany

79

gram

Tłuszcze

67

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły